Follow us on twitter

U bent hier

Delen

De werkloosheid in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland volgens drie benaderingen

10-06-2016

De directie Statistieken, Begroting en Studies van de RVA heeft een analyse gemaakt van de werkloosheid in België en in de drie buurlanden.

Die benaderingen vertrekken van verschillende gegevens zodat de werkloosheid in België vergeleken kan worden met de werkloosheid in de buurlanden:

de vergoede volledige werkloosheid: deze benadering is gebaseerd op de administratieve gegevens die betrekking hebben op het aantal betalingen dat door de verschillende landen werd meegedeeld;

de geharmoniseerde werkloosheid in strikte zin: de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) neemt de werkzoekende volledig werkloze in aanmerking: hij is niet aan het werk, is onmiddellijk beschikbaar voor de arbeidsmarkt en is actief op zoek naar werk;

de geharmoniseerde werkloosheid in ruime zin: is gebaseerd op de Eurostat-indicatoren en deze definitie is ruimer dan de definitie die de IAO hanteert. Deze benadering houdt ook rekening met de personen die deeltijds tewerkgesteld zijn maar die meer uren zouden willen werken (ondertewerkstelling), evenals de potentiële arbeidskrachten die niet onmiddellijk beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.

De bestaande verschillen op het vlak van de werkloosheidsgraad volgens de verschillende benaderingen zijn grotendeels te verklaren door de groepen die leven in de marge van de werkloosheid, nl. de personen die "ondertewerkgesteld" zijn (mensen die deeltijds werken maar die wel op zoek zijn naar een ruimere tewerkstelling) en de  "potentiële arbeidskrachten" (werkzoekenden die tijdelijk onbeschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt of die tijdelijk hun zoektocht naar werk hebben moeten onderbreken).

In elk van de vier landen evolueert de vergoede volledige werkloosheid heel wat stabieler dan de werkloosheid in ruime zin en volgens de analyse lijkt dat een interessante indicator te zijn om de algemene tendensen m.b.t. de werkloosheid op internationaal niveau te analyseren.

U kunt de volledige studie hier nalezen:

De werkloosheid in België, Duitsland, Frankrijk en Nederland volgens drie benaderingen (PDF)

 

 

Een RVA-kantoor zoeken

Top