Hebt u informatie over (mogelijke) sociale fraude?
U kunt ons die informatie bezorgen als:
- de feiten te maken hebben met een materie waarvoor onze inspectiedienst bevoegd is (werkloosheid, loopbaanonderbreking, zwartwerk ...). Is dat niet het geval? Klik dan op de volgende link: meldpunt voor eerlijke concurrentie.
- de feiten zich hebben afgespeeld in een onderneming en u ze te weten bent gekomen in een professionele context.
De wet van 28 november 2022 betreffende de bescherming van melders van inbreuken op het Unie- of nationale recht vastgesteld binnen een juridische entiteit in de private sector (de omzetting van de Europese richtlijn 2019/1937 van 23 oktober 2019) heeft als doel te zorgen voor een hoge graad van bescherming voor personen die inbreuken melden die te maken hebben met de strijd tegen sociale fraude binnen een juridische entiteit in de private sector. Conform artikel 1, 20° van het koninklijk besluit van 22 januari 2023 tot aanduiding van de bevoegde autoriteiten voor de uitvoering van de wet van 28 november 2022, werd de RVA erkend als bevoegde autoriteit voor de meldingen uitgevoerd binnen een professionele context in het domein van de socialefraudebestrijding.
Elke melding waarvoor de RVA niet bevoegd is, zullen we overmaken aan de bevoegde instellingen.
Hoe kan ik jullie een eventueel geval van sociale fraude melden?
U kunt dat doen:
- via het online formulier op onze website;
- door een brief te sturen naar de Centrale Controledienst van de RVA, Keizerslaan 7-9, 1000 Brussel;
- door te mailen naar socialefraude@rvaonem.fgov.be;
- door te bellen naar 02 515.45.45. Dat kan tussen 9 u. en 12.30 u. en tussen 13.30 u. en 16 u. (de telefoongesprekken worden niet opgenomen);
- door een afspraak te vragen met een sociaal inspecteur van de RVA. Dat kan door te mailen naar socialefraude@rvaonem.fgov.be of te bellen naar 02 515.45.45.
Ben ik beschermd wanneer ik jullie een eventueel geval van sociale fraude meld?
Ja, u bent op verschillende manieren beschermd.
Wij behandelen uw melding strikt vertrouwelijk, met respect voor het beroepsgeheim en de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens. De huidige wetgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming van 27 april 2016, zal in alle opzichten worden gerespecteerd.
Uw identiteit is beschermd omdat we ze niet zonder uw toestemming mogen doorgeven aan de persoon over wie uw melding gaat. We mogen ook niet aan een werkgever meedelen dat er een onderzoek werd ingesteld als gevolg van uw melding.
Bovendien geniet u, wanneer u sociale fraude meldt die u in uw professionele context hebt opgemerkt, net als diegenen die u hebben geholpen met de melding, wettelijke bescherming tegen eventuele professionele represailles. Dat betekent dat de onderneming waarover uw melding gaat, geen maatregelen tegen u mag nemen omwille van uw melding: ontslag, tuchtmaatregel, ongunstige evaluatie, weigering van promotie, overplaatsing … Als dat toch gebeurt, kunt u contact opnemen met de federale ombudsman.
Kan ik op de hoogte worden gehouden van de gevolgen die worden gegeven aan mijn melding?
Wanneer wij uw melding ontvangen, sturen we u een ontvangstbewijs. We kunnen dat enkel doen wanneer we uw gegevens hebben. Als u geen ontvangstbewijs wil, laat het ons dan weten in uw melding.
Het zou ook kunnen dat we contact met u opnemen om meer informatie te krijgen.
Omwille van de vertrouwelijkheid zullen we u niet laten weten wat er met uw melding gebeurd is. We doen dat enkel wanneer de gemelde feiten zich hebben afgespeeld in een onderneming en u die in een werkcontext hebt opgemerkt. In dat geval zullen we u binnen een termijn van 3 of 6 maanden na ontvangst van uw melding op de hoogte houden van de genomen maatregelen en van het eindresultaat, weliswaar binnen de grenzen van het beroepsgeheim.
Waar kan ik terecht voor meer informatie?
Meer informatie over het indienen van een melding of over de manier waarop de RVA die behandelt, kunt u krijgen via mail (socialefraude@rva.be) of door te bellen naar 02 515.45.45).
Als u echter meer wil weten over klokkenluiders die overtredingen van de sociale wetgeving op het werk melden, neem dan contact op met een van de volgende 2 instanties:
De federale ombudsman werd aangeduid als federale coördinator voor de meldingen over overtredingen van de sociale wetgeving binnen een onderneming in een professionele context. Hij verzekert ook de bescherming van de betrokken personen.
Het FIRM is een centraal informatiepunt voor iedereen die informatie wil over de klokkenluidersregeling.