Infoblad - Werkgevers van Grensarbeiders eC3.2

Vanaf 1 januari 2025 is de elektronische eC3.2 verplicht als controlekaart in geval van tijdelijke werkloosheid. Deze verplichting geldt ook voor grensarbeiders.

Meer dan 96% van de gebruikers vult de elektronische controlekaart in via de smartphone en gebruiken voor het aanmelden voornamelijk Itsme. Grensarbeiders kunnen geen gebruik maken van Itsme en moeten dus een andere methode gebruiken uit het aanmeldmenu van CSAM.

Nederland, Duitsland en Luxemburg (en diverse andere Europese landen) zijn al aangesloten op eIDAS (Electronic Identification And Trust Services). Grensarbeiders met deze nationaliteiten kunnen in Belgische overheidsapplicaties aanmelden met hun elektronisch identificatiemiddel uit het land van herkomst. De overige grensarbeiders kunnen een digitale sleutel bekomen via registratie op afstand via volgende link belgianID.be - Request a digital key, of door een afspraak te maken bij een RVA-kantoor.

Inloggen met eIDAS

Om deze mogelijkheid te gebruiken, kiest u in het aanmeldmenu van CSAM voor “Aanmelden met een elektronisch identificatiemiddel erkend op Europees niveau”:

 AanmeldenIdentificationAnmeldenLog in
De grensarbeider krijgt het overzicht te zien van landen die al een actief elektronisch identificatiemiddel hebben. Daar kiest de grensarbeider het land waar het elektronisch identificatiemiddel is uitgegeven.

CSAM

Personen die zich voor de eerste keer willen aanmelden bij eIDAS, hebben hun Europees erkend elektronisch identificatiemiddel, hun e-mailadres en hun telefoonnummer nodig. Voor de volgende aanmeldingen bij eIDAS, hebben ze enkel nog het Europees erkend elektronisch identificatiemiddel nodig.

EIDAS via smartphone voor Nederlanders

Nederlandse grensarbeiders die gebruik maken van DigiD kunnen via eIDAS inloggen op de smartphone-applicatie.

DigiD

De meeste Europese landen beschikken tegenwoordig over soortgelijke digitale identificatieapps (vergelijkbaar met Itsme).

Registratie op afstand

Het is mogelijk om een digitale sleutel te verkrijgen via een video-interview, dat je kan plannen op afspraak. Die service wordt aangeboden door SIGIDIS en maakt het eenvoudig om op afstand te registreren. Voor meer informatie over het proces en om de afspraak te plannen, kan je terecht op de volgende website: belgianID.be - Request a digital key.

Een afspraak maken in een RVA-kantoor

Grensarbeiders die niet beschikken over de mogelijkheid om zich aan te melden via eIDAS, moeten contact opnemen met de RVA en een afspraak maken om een digitale sleutel te bekomen. Aangezien Frankrijk niet aangesloten is op eIDAS, gaat het hier bij uitstek om de Franse grensarbeiders.

Hoe?

U moet een afspraak maken via het contactcenter van de RVA op het nummer 02 525.44.44.

Contacteer de RVA | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening

Wat meenemen naar de afspraak?

Om zich te kunnen laten registreren, is het noodzakelijk dat u:

  • zich in persoon aanbiedt op het kantoor;
  • een identiteitsbewijs meebrengt waarop een foto staat;
  • uw Rijksregister- of BIS-nummer bij zich heeft;
  • beschikt over een persoonlijk e-mailadres.

Activeren van digitale sleutel

Bij de afronding van de registratie ontvangt u een activatiecode op papier. Daarnaast wordt een activatielink naar uw e-mailadres verzonden. U moet binnen de 14 dagen na de registratie de digitale sleutel activeren door de activatiecode in te vullen in de activatielink.

Bij de activatie kunt u kiezen voor een digitale sleutel. Wij raden aan om in te loggen via een authenticator-applicatie naar keuze (bv. Microsoft Authenticator en Google Authenticator zijn gebruiksvriendelijk en betrouwbaar).

U kunt ook kiezen voor een e-mail-verificatiecode. Dan krijgt u bij het aanmelden telkens een code opgestuurd naar uw e-mailadres.

Stelt u een groot aantal grensarbeiders tewerk?

Als het gaat om veel grensarbeiders die op korte termijn de digitale sleutel moeten krijgen, neemt u best contact op met de RVA via het contactformulier op de website van de RVA. U vindt dat contactformulier ook terug via onderstaande link.  

Contact | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (rva.be)

In dat contactformulier moet u kort de situatie beschrijven (het aantal grensarbeiders, de betrokken nationaliteiten..). De RVA zal u dan contacteren om te zien hoe de registratie vlot kan verlopen.