Tijdelijke werkloosheid energie - Methodologie

De tellingsmethode die we hanteren in deze tabellen wijkt af van de methodologie van de gebruikelijke statistieken. Zo hebben de gegevens betrekking op de refertemaand (en niet op de indieningsmaand) en worden ze uitgedrukt in o.a. aantal werknemers (niet fysieke eenheden), aantal werkgevers en bedragen. Ook het aantal beschikbare variabelen is beperkt. De gegevens worden o.a. verdeeld volgens geografische locatie (gewest en provincie van de exploitatiezetel van de werkgever), de nijverheidstak, de grootte van de onderneming, het type werknemer (arbeider of bediende) en het aantal vergoede dagen tijdelijke werkloosheid. Ook werden lijsttabellen van werkgevers en werknemers voorzien, geschikt voor het maken van draaitabellen.

Het is mogelijk dat een werknemer als gevolg van de energiecrisis tijdelijk werkloos gesteld wordt bij meerdere werkgevers. In dat geval wordt de werknemer éénmaal geteld, en verdeeld volgens de kenmerken (bv. nijverheidstak) van de werkgever die de recentste aangifte heeft ingediend.

De gegevens per refertemaand zijn niet definitief en zullen geactualiseerd worden bij elke nieuwe beschikbare indieningsmaand. Om een compleet beeld te krijgen van de betalingen tijdelijke werkloosheid van een bepaalde refertemaand moet men immers ook de betalingen afwachten die later uitgevoerd worden. In de praktijk ontvangen de meeste mensen hun uitkering tijdens de eerste 30 dagen volgend op de laatste dag van de refertemaand. De betalingen voor refertemaand X die uitgevoerd worden tijdens de eerste 10 dagen volgend op de laatste dag van de refertemaand X worden toegerekend aan de indieningsmaand X. Betalingen die daarna verricht worden voor refertemaand X, komen, afhankelijk van de betaaldatum, op rekening van de indieningsmaanden X+1, X+2,…Statistisch sluiten we de refertemaand af na 4 indieningsmaanden.

Een aantal kenmerken worden op basis van het KBO-nummer van de werkgever uit het werkgeversrepertorium gehaald. Het betreft de nijverheidstak en de grootte van de onderneming. Indien het KBO-nummer niet gekend is in het werkgeversrepertorium, zullen deze kenmerken in de tabellen de waarde “onbekend” krijgen.

De geografische locatie van de werkgever verdient onze speciale aandacht. Zoals hierboven aangegeven, gaat het over de locatie van de exploitatiezetel van de werkgever. Dit gegeven is afkomstig van de kennisgevingen die de werkgevers verplicht bij de RVA indienen. Dat verklaart meteen ook waarom we voor tijdelijke werkloosheid wegens de energiecrisis wél over de exploitatiezetel beschikken, en voor TW overmacht crisis niet. Voor die laatste vorm van tijdelijke werkloosheid waren de werkgevers immers vrijgesteld van het indienen van een voorafgaandelijke kennisgeving.

U vindt dez tabellen op de pagina Tijdelijke werkloosheid energie

De gegevens worden uitgedrukt in:

  • aantal werknemers
  • aantal werkgevers
  • bedragen (deze zijn inclusief de RVA-toeslag indien deze betaald werd)
  • dagen
  • budgettaire eenheden
  • gemiddeld aantal dagen per werknemer
  • gemiddeld bedrag per werknemer

De eenheden bedragen, dagen, budgettaire eenheden, gemiddeld aantal dagen per werknemer en gemiddeld bedrag per werknemer, zijn enkel in de tabellen betreffende de werknemers beschikbaar.