Nieuwsbrief FSO nr. 81 - tussenkomst van het FSO voor de eindejaarspremie in de horecasector
Inhoud van deze pagina
Deze nieuwsbrief vervangt Nieuwsbrief FSO Nr 19.
Juridische vraag
Wat moet een werknemer in de horecasector doen om zijn eindejaarspremie te verkrijgen in geval van faillissement?
Standpunt FSO
In de horecasector worden de eindejaarspremies aan werknemers uitbetaald door het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca, niet door de werkgever. Bij faillissement zal echter het FSO, en niet het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca, verantwoordelijk zijn voor de uitbetaling van deze eindejaarspremies. Het aanvraagformulier F1 zal, na ondertekening door de werknemer, in dit geval door het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca bij het FSO worden ingediend.
Motivering
Principe
Het FSO verleent in principe geen tussenkomst voor de eindejaarspremies wanneer er een Fonds voor Bestaanszekerheid of een Waarborg en Sociaal Fonds bestaat binnen de paritaire comités van de gefailleerde ondernemingen, en deze verantwoordelijk is voor de uitbetaling van deze eindejaarspremies.
Het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca is verantwoordelijk voor de uitbetaling van de eindejaarspremie aan werknemers in de horecasector. Deze verplichting vervalt, in gevallen van faillissement, volledig bij het verdwijnen van de werkgever of insolvabiliteit van de onderneming (CAO 9.03.2022). In dergelijke gevallen neemt het FSO de uitbetaling van de eindejaarspremies over.
Bij faillissement stuurt het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca systematisch F1-formulieren naar de werknemers waarvoor een premie is aangegeven zodra het faillissement in het Belgisch Staatsblad wordt gepubliceerd. Nadat de werknemers deze formulieren hebben ingevuld en ondertekend, zal het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca deze aan het FSO versturen. Hierdoor kan het FSO de eindejaarspremies rechtstreeks aan de werknemers uitbetalen.
Financiering
Alle werkgevers van de horecasector zijn verplicht iedere maand aan het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca een percentage te storten van de totale loonmassa aangegeven bij de RSZ. Dit stelt het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca in staat om de eindejaarspremie uit te betalen. Deze bijdragen worden gekapitaliseerd met het oog op de uitbetaling van de eindejaarspremies (CAO 9.03.2022).
Tal van werkgevers gaan echter failliet of worden in vereffening gesteld en betalen de bijdragen aan het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca niet meer, waardoor deze de eindejaarspremie niet meer kan uitbetalen aan de werknemers, ook al voldoen deze aan de voorwaarden. Op 19 oktober 1989 heeft het beheerscomité van het FSO beslist dat het FSO de uitbetaling van de eindejaarspremies voor de werknemers van de horecasector, die het slachtoffer zijn van het faillissement, de verdwijning of de insolventie van hun werkgever, ten laste moest nemen.
Het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca moet de reeds ontvangen voorafbetalingen van de werkgever overdragen aan het FSO. Bij faillissement zal het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca een aangifte van schuldvordering indienen in het faillissement voor de nog verschuldigde werkgeversbijdragen. Indien het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca nog uitbetalingen voor deze werkgeversbijdragen ontvangt uit het faillissement, zal het deze doorstorten aan het FSO.
Procedure van het FSO
Het FSO kan enkel een tussenkomst verlenen indien de eindejaarspremie is aangevraagd door middel van een officieel aanvraagformulier F1. Indien de onderneming behoort tot de horecasector, zal het aanvraagformulier F1 voor de werknemers worden opgemaakt en verstuurd door het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca.
Het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca zal bij publicatie van het faillissement naar de werknemers van deze ondernemingen een F1-formulier opsturen. Het is de curator die mee moet bepalen wat de grootte is van de schuldvordering van de werknemers. Indien de curator de berekening van de eindejaarspremie niet kan bezorgen, kan de premie berekend worden door de werknemer of zijn vakbond. Het recht en het bedrag moeten worden aangetoond op basis van overtuigingsstukken.
Aangezien de werkgever in deze sector niet verantwoordelijk is voor de uitbetaling van de eindejaarspremie, is ook de curator van het faillissement niet belast met deze taak. De werkgever moet werkgeversbijdragen betalen aan het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca. De curator kan daarom geen officieel F1-formulier met betrekking tot de eindejaarspremie in deze sector ondertekenen, aangezien de uitbetaling geen verplichting van het faillissement is. Om de uitbetaling van de eindejaarspremies bij faillissement in deze sector te verkrijgen, moet het F1-formulier worden verstuurd door het Waarborg en Sociaal Fonds Horeca.