Verlof voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd minderjarig kind

De medische bijstand aan een gehospitaliseerd minderjarig kind laat de werknemer toe zijn prestaties gedurende een week volledig te schorsen, onmiddellijk verlengbaar met een extra week om zorgen te verstrekken aan een minderjarig kind tijdens of net na zijn hospitalisatie omwille van een ernstige ziekte.

De mogelijkheid om verlof te krijgen voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd kind staat open voor:

  • de werknemer die bloedverwant is in de eerste graad van het zwaar zieke kind en met het kind samenwoont;
  • de werknemer die samenwoont met het zwaar zieke kind en instaat voor zijn dagelijkse opvoeding.

Als geen enkele van de voormelde twee categorieën werknemers gebruik kan maken van het verlof, wordt de mogelijkheid om dat verlof aan te vragen uitgebreid:

  • tot de bloedverwant in de 1ste graad van het kind dat niet met hem samenwoont;
  • of, wanneer laatstgenoemde in de onmogelijkheid verkeert dat verlof te nemen, elk familielid van het kind tot de 2de graad.

Je kunt je prestaties volledig schorsen gedurende of net na de hospitalisatie van het minderjarig kind omwille van een ernstige ziekte voor een duur van een week, onmiddellijk verlengbaar met een extra week. Dat wil zeggen dat als het verlof afloopt op zaterdag, de verlenging moet ingaan op zondag, zelfs als het niet gaat om een werkdag.

Ja, op voorwaarde dat het ziekenhuis een verklaring opmaakt dat er wel degelijk hospitalisatie is geweest. Je bent wel verplicht om minimum een week verlof voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd minderjarig kind te nemen.

Neen, dat verlof moet ingaan tijdens of net na de hospitalisatie, dat wil zeggen ten laatste op dinsdag in het voorbeeld en voor een duur van 7 kalenderdagen, onmiddellijk verlengbaar met een extra week indien nodig.

Ja, de duur van het verlof voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd minderjarig kind wordt afgetrokken van de maximumduur van het verlof voor medische bijstand voor dat kind.

Nee, er moet vervroegd een einde worden gesteld aan het ouderschapsverlof met akkoord van je werkgever, en vervolgens moet je een aanvraag voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd kind indienen. Je moet dus enerzijds het RVA-kantoor op de hoogte brengen van het einde van het ouderschapsverlof en anderzijds een aanvraagformulier voor verlof voor medische bijstand aan een gehospitaliseerd minderjarig kind indienen. Nadien kan je opnieuw het ouderschapsverlof opnemen.

Op voorwaarde dat je zorgt voor de nodige bewijzen, is de medische bijstand van een week voor een gehospitaliseerd kind een recht. De werkgever mag het dus niet weigeren.

Voor de flexibilisering van de volledige onderbreking is wel de toestemming van de werkgever nodig. Die flexibilisering kun je nemen voor eender welk gezins- of familielid tot de 2de graad dat lijdt aan een ernstige ziekte (Je kunt het ook nemen voor een gehospitaliseerd minderjarig kind.