Aanvragen voor loopbaan- onderbreking verplicht elektronisch

21-06-2024

Vanaf 1 juli 2024 zullen de aanvragen om uitkeringen voor loopbaanonderbreking, tijdskrediet of thematisch verlof verplicht elektronisch moeten worden ingediend bij de RVA. De verplichte online indiening komt er voor alle sectoren, behalve voor het onderwijs, waar de verplichting ingaat vanaf 1 oktober 2024.

“Een aanvraag online indienen bij de RVA is al zo’n tien jaar mogelijk, maar niet voor alle sectoren en niet voor alle types aanvragen. Daar komt nu verandering in. Binnenkort zal iedereen de mogelijkheid hebben om een aanvraag online in te dienen en dat ook verplicht moeten doen. De voordelen zijn enorm: geen fouten meer bij het overnemen van gegevens, geen aangetekende brief meer, geen papierverspilling, een snellere behandeling, enzovoort.”, meldt de RVA.

Overgangsperiode

Om iedereen de mogelijkheid te geven de online toepassing te leren kennen, voorziet de RVA in een algemene overgangsperiode van 3 maanden. Voor werknemers die problemen hebben met het gebruik van de toepassing, aanvaardt de RVA nog tot 1 oktober 2024 aanvragen op papier.

Uitzondering

Voor de specifieke sector van het onderwijs loopt de overgangsperiode tot eind december 2024.

In enkele klikken

Een online aanvraag indienen bij de RVA:

1.      De werknemer brengt de werkgever op de hoogte

2.      De werkgever vult het werkgeversdeel van de aanvraag in via de portaalsite van de sociale zekerheid.

3.      Daarna is het aan de werknemer om het werknemersdeel in te vullen via de toepassing Break@work.

4.      De werknemer krijgt de beslissing van de RVA in de e-Box.

Meer hulp nodig?

Heb je een vraag of een probleem bij het invullen? Raadpleeg dan de handleiding en instructiefilmpjes op de RVA-website. Lukt het toch niet om de aanvraag online in te vullen? Neem dan contact op met het contactcenter van de RVA op 02 515 44 44. Je kan een afspraak maken met een digicoach in een van de RVA-kantoren om de aanvraag samen in te vullen.

Aangezien de werkgever een deel van de aanvraag moet invullen, kan het handig zijn om de aanvraag samen in te vullen en meteen in te dienen bij de RVA.

Nuttige links en instructievideo’s: rva.be/breakatwork