Hoe evolueerde de tijdelijke werkloosheid sinds corona?

05-12-2024

Nu de coronacrisis al een tijdje achter de rug is, onderzocht de directie Statistieken, Budget en Studies van de RVA het systeem van tijdelijke werkloosheid. Een paar interessante zaken kwamen aan het licht!

Flexibel systeem

Ook al bestaat de tijdelijke werkloosheid ondertussen meer dan honderd jaar, het stelsel blijkt flexibel te kunnen inspelen op crisissen en algemene maatschappelijke trends. Zo kan het flexibel omgaan met vrijwel alle situaties van tijdelijke werkonbekwaamheid, ook op oorzaken die enkele jaren geleden nog niet in brede mate bestonden, zoals cyberaanvallen of de effecten van de klimaatverschuiving.

“De tijdelijke werkloosheid blijft onder controle en lijkt in staat om ook de nieuwe risico’s op de arbeidsmarkt  het hoofd te bieden.” 

Michiel Segaert, hoofdredacteur van de studie

Geen terugkeer naar ‘voor corona’, wel een normalisering

Sinds de crisis bleef de tijdelijke werkloosheid hoger liggen dan in 2019. Daarbij stellen sommigen zich de vraag of gebruikers door de crisis meer vertrouwd zouden zijn geraakt met het stelsel en we daarom voortaan structureel meer tijdelijke werkloosheid zien.

“Uit de studie blijkt dat dit niet het geval is,” zegt Michiel Segaert. “Het huidige percentage tijdelijke werkloosheid ligt inderdaad hoger dan net voor de crisis, maar de periode van 2017-2019 kende dan ook historisch lage cijfers voor tijdelijke werkloosheid. Je kunt dat eigenlijk niet als een ‘normale’ periode beschouwen.” 

Uit de vergelijking met meerdere jaren blijkt dat de cijfers voor 2023-2024 nog steeds tot de gunstigste in de geschiedenis van het stelsel behoren en lager liggen dan het gemiddelde van 2012-2019.

Meer weten over de evolutie van de tijdelijke werkloosheid sinds 2020? De studie vind je hier .