90 jaar RVA!

14-04-2025

In 2025 viert de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) zijn  90-jarig bestaan. Het is de ideale gelegenheid om eens in de geschiedenis te duiken, maar ook om het belang en de rol van onze organisatie in de samenleving van vandaag te onderstrepen. 

De vooroorlogse RVAW

Tegen de achtergrond van de Grote Depressie werd in 1935 de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling en Werkloosheid (RVAW) opgericht. Voordien werden werkloosheidsuitkeringen op lokaal niveau beheerd door de vakbonden. Met de oprichting van de RVAW kwam die bevoegdheid in handen van een nationale instelling, met als belangrijkste taak de tewerkstelling van de werklozen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leed de RVAW als jonge instelling onder de Duitse bezetting. Omdat werkloosheid in die periode simpelweg verboden was, verloor de RVAW zijn belangrijkste functie. Halverwege de jaren 40, toen de oorlog ten einde liep, kregen alle werknemers die een sociale bijdrage betaalden recht op een werkloosheidsuitkering dankzij het Sociaal Pact (1945).

In de jaren 40 en 50 kende de RVAW verschillende crisisperiodes, afgewisseld met korte momenten  van voorspoed. In de context van die uitdagingen kon de organisatie het beheer van de werkloosheid en de ondersteuning van werkzoekenden via de eerste beroepsopleidingsprogramma’s verfijnen.

Nieuwe missie, nieuwe naam!

In 1961 werd de RVAW omgedoopt tot de RVA, de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening. De nieuwe naam sloot beter aan bij zijn belangrijkste opdrachten: tewerkstelling en werkzekerheid. In dezelfde geest werd in 1966 een onafhankelijk fonds gecreëerd dat een vergoeding voorziet voor werknemers die ontslagen worden omwille van een faillissement of sluiting. Het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen (FSO) was in die periode een baanbrekend initiatief en speelt ook vandaag nog steeds een cruciale rol binnen de sociale zekerheid.

Jaren 80: oprichting regionale diensten voor arbeidsbemiddeling

Een belangrijke verandering kwam er aan het einde van de jaren 80 met de derde staatshervorming. De begeleiding van werkzoekenden op de arbeidsmarkt was niet langer een taak van de RVA, maar werd geregionaliseerd: de VDAB (Vlaanderen), Le FOREM (Waals Gewest), ORBEM (Brussel, vandaag Actiris) en ADG (Oostkantons). De RVA keerde terug naar de kerntaak: het beheer van de werkloosheid.

Naar een moderne organisatie, gewapend tegen crisissen

In 2015 werden ook de tewerkstellingsmaatregelen geregionaliseerd en dus concentreerde de RVA zich nog meer op haar werkloosheidstaken – taken in het meervoud, want vandaag bestaat er een brede waaier aan regelingen. Sommige stelsels beschermen werknemers tegen elke vorm van jobverlies, andere kunnen via onderbrekingsuitkeringen iemands werklast verlichten op belangrijke momenten. Al deze stelsels hebben hun belang bewezen, ook tijdens zware crisisperiodes zoals de covidcrisis in 2020.

In 2022 werd de werking van de RVA bekroond met een internationale prijs. Nog meer nationale en internationale erkenning zou volgen, als beloning voor de vastberadenheid waarmee de RVA en al zijn medewerkers de kwaliteit van de dienstverlening continu verbeteren, met behulp van de modernste technologieën. Op zijn 90ste verjaardag is de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening een ervaren organisatie met een sterke sociale verantwoordelijkheidszin en een niet aflatende inzet. We hopen dat de RVA ook in de komende decennia zijn engagement kan blijven inzetten voor het welzijn van de burgers.