U bent hier

Welke vormen van ouderschapsverlof zijn er?

Het ouderschapsverlof kan worden bekomen met of zonder uitkeringen:

  • gedurende een periode van 4 maanden, onder de vorm van een volledige onderbreking van de prestaties. Die periode kan worden opgesplitst in periodes van 1 maand of een veelvoud (1, 2, 3 of 4 maanden);
  • gedurende een periode van 8 maanden, onder de vorm van een halftijdse onderbreking van de prestaties (voor de voltijdse werknemers. Die periode kan worden opgesplitst in periodes van 2 maanden of een veelvoud (2, 4, 6 of 8 maanden);
  • gedurende een periode van 20 maanden (voor de voltijdse werknemers), in de vorm van een gedeeltelijke onderbreking van 1/5. Die periode kan worden opgesplitst in periodes van 5 maanden of een veelvoud (5, 10, 15 of 20 maanden).
  • gedurende een periode van 40 maanden (voor de voltijdse werknemers), in de vorm van een gedeeltelijke onderbreking van 1/10. Die periode kan worden opgesplitst in periodes van 10 maanden of een veelvoud daarvan.

Opgelet!

De uitkeringen worden altijd toegekend voor 3 maanden volledig ouderschapsverlof, 6 maanden halftijds ,15 maanden 1/5 en 30 maanden 1/10. Het is daarentegen enkel mogelijk om onderbrekingsuitkeringen te bekomen voor de volledige 4de maand ouderschapsverlof, de 7de en 8ste maand halftijds, de 16de tot de 20ste maand 1/5 en de 31ste tot de 40ste maand 1/10 als het kind is geboren of werd geadopteerd vanaf 8 maart 2012. Voor de kinderen die vóór die datum zijn geboren, kun je ouderschapsverlof zonder uitkeringen bekomen.

Een RVA-kantoor zoeken

Top