Tijdelijke werkloosheid: einde van de begeleidende maatregelen tijdelijke werkloosheid ingevoerd naar aanleiding van de coronapandemie
Om te voldoen aan de massale aanvragen voor tijdelijke werkloosheid tijdens de coronapandemie vereenvoudigde de regering het stelsel van tijdelijke werkloosheid in maart 2020. Daarnaast werden ook een aantal begeleidende maatregelen ingevoerd om een snelle betaling van de uitkeringen mogelijk te maken. Zo konden de werknemers die voor de eerste keer tijdelijk werkloos werden gesteld een vereenvoudigde uitkeringsaanvraag indienen en hoefden ze niet in het bezit te zijn van een controlekaart.
Die begeleidende maatregelen eindigen op 31 december 2022. Dat betekent dat vanaf 1 januari 2023 de normale procedures voor het invoeren van tijdelijke werkloosheid opnieuw van toepassing zijn. Dat heeft belangrijke gevolgen voor de werkgevers en de werknemers aangezien ze vanaf 1 januari 2023 opnieuw moeten voldoen aan een aantal administratieve verplichtingen.
Ilse Swinnen, expert tijdelijke werkloosheid bij de RVA, legt uit: “Vanaf 1 januari 2023 moet de werkgever opnieuw genummerde controlekaarten C3.2A afleveren aan elke werknemer die hij tijdelijk werkloos stelt, ongeacht de reden van de tijdelijke werkloosheid. De werkgever moet de controlekaart afleveren aan de werknemer op eigen initiatief, en dat ten laatste de eerste effectieve werkloosheidsdag van elke maand. Aangezien het gaat om genummerde controlekaarten, kan de werkgever die niet zelf afdrukken. De werkgever kan gratis controlekaarten C3.2A verkrijgen via de RVA-kantoren of via de sociaal secretariaten.
De werkgever moet daarnaast ook opnieuw een papieren of een elektronisch validatieboek bijhouden. Die verplichting geldt enkel in geval van tijdelijke werkloosheid wegens economische oorzaken en slecht weer. Voordat de werkgever de controlekaarten aflevert aan de werknemers, moet hij ze inschrijven in het validatieboek zodat de RVA kan nagaan of er per werknemer maar één controlekaart per maand wordt afgeleverd.
Aangezien de vereenvoudigde uitkeringsaanvraag vanaf 1 januari 2023 eveneens wordt afgeschaft, moet de werkgever, indien nodig, vanaf 1 januari 2023 ook opnieuw een aangifte van sociaal risico (ASR) scenario 2 indienen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de werkgever de werknemer voor de eerste keer tijdelijk werkloos stelt of als er na een wijziging in de tewerkstellingsbreuk (factor Q/S) voor het eerst opnieuw tijdelijke werkloosheid wordt ingevoerd”.
Welke stelsels zijn vanaf 1 januari 2023 van toepassing?
Vanaf 1 januari 2023 bestaan er nog twee regelingen inzake tijdelijke werkloosheid werkgebrek wegens economische redenen:
- De “klassieke” regeling voor arbeiders en bedienden;
- Tot 31 maart 2023 het bijzondere stelsel tijdelijke werkloosheid “energiecrisis”.
Tijdelijke werkloosheid kan uiteraard ook nog steeds worden ingevoerd om andere dan economische redenen, bv. omwille van slecht weer, collectieve sluiting, technische stoornis …
Meer informatie vindt u in de FAQ TW vanaf 01.01.2023 op de website van de RVA.