Gemeenschappelijke bepalingen van toepassing op alle sectoren

Zie infoblad T163.

Neen, de maandelijkse door de RVA betaalde uitkering is forfaitair en dekt alle maandagen, ongeacht het aantal maandagen in de maand, of het nu feestdagen zijn of niet.

Sinds 01.07.2014 kunnen de loopbaanonderbrekingsuitkeringen (zoals andere sociale uitkeringen) worden gecumuleerd met een overlevingspensioen (in het stelsel van de loontrekkende werknemers, de zelfstandige werknemers of de ambtenaren) tijdens een eenmalige periode van 12 al dan niet opeenvolgende kalendermaanden.

De verschillende reglementeringen (tijdskrediet in de privésector, loopbaanonderbreking in de overheidssector en thematische verloven in alle sectoren) staan de cumulatie van onderbrekingsuitkeringen met een overlevingspensioen toe tijdens een periode van maximaal 12 maanden. Die periode van 12 maanden cumulatie moet echter worden afgetrokken van de maanden waarin het overlevingspensioen al zou zijn gecumuleerd met werkloosheidsuitkeringen of met uitkeringen arbeidsongeschiktheid.

Hoewel de cumulatie met onderbrekingsuitkeringen is toegestaan, is ze echter niet verplicht. Als je een overlevingspensioen ontvangt, heb je bij de indiening van je aanvraag dan ook de keuze om de cumulatie met onderbrekingsuitkeringen al dan niet aan te vragen.

  • Als je bij de RVA de cumulatie aanvraagt van onderbrekingsuitkeringen met je overlevingspensioen, dan zal je de onderbrekingsuitkeringen verkrijgen tijdens een periode van maximaal 12 maanden, waarna je (volledige, halftijdse of 1/5) onderbreking kan worden voortgezet zonder uitkeringen.

Opgelet: als je die cumulatie aanvaardt, is het mogelijk dat er een gevolg is voor je overlevingspensioen en dat het bedrag ervan wordt herzien door de Federale Pensioendienst (FPD).  Als je daarover meer informatie wil, kun je de website raadplegen van de FPD of contact opnemen met hun diensten à FPD - Telefoon: 1765 // Internet: https://www.sfpd.fgov.be/.

  • Als je niet aan de RVA vraagt om de uitkeringen te cumuleren met je overlevingspensioen, wordt de onderbreking die je gevraagd hebt (volledig, halftijds of met een vijfde) toegestaan zonder uitkeringen. Je blijft dan je overlevingspensioen ontvangen zonder dat dat beïnvloed wordt door je keuze. 

Ja. In onderling akkoord met je werkgever kun je vroegtijdig een einde stellen aan je loopbaanonderbreking/tijdskrediet. Dat akkoord moet betrekking hebben op het principe van het vroegtijdige einde en op de datum waarop de onderbreking zal worden stopgezet. In geval van akkoord moet je het RVA-kantoor waarvan je afhangt de datum van dat vroegtijdige einde meedelen.

Die mededeling moet schriftelijk gebeuren. Daartoe kun je het formulier 'aangifte van een wijziging betreffende de gegevens loopbaanonderbreking / tijdskrediet / thematisch verlof' gebruiken.

Die aangifte kun je downloaden via de volgende link: Aangifte van een wijziging betreffende de gegevens loopbaanonderbreking / tijdskrediet / thematisch verlof | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (rva.be)

Dat formulier moet je behoorlijk ingevuld en ondertekend naar je RVA-kantoor versturen ofwel via de post, ofwel via het contactformulier, ofwel via e-mail waaraan je de gescande aangifte toevoegt.

Je moet de aangifte zo vlug mogelijk aan je RVA-kantoor overmaken na de wijziging van de gegevens. Zo kunnen onze diensten je dossier aanpassen op basis van die wijzigingen en je desgevallend meedelen wat je nieuwe situatie tot gevolg heeft.

Als je uitkeringen van de RVA ontvangt tijdens je loopbaanonderbreking, je tijdskrediet of je thematisch verlof (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand of palliatief verlof) mag je om het even welk vrijwilligerswerk doen, zolang je daarvoor geen loon ontvangt.

Als je een onkostenvergoeding krijgt in het kader van je vrijwilligerswerk zijn de ontvangen bedragen cumuleerbaar met onderbrekingsuitkeringen zolang ze het grensbedrag, bepaald door de reglementering inzake de vrijwilligerswerk, niet overschrijden.In die hypothese moet je je vrijwilligerswerk en het feit dat je onkostenvergoedingen ontvangt niet aangeven bij het RVA-kantoor waarvan je afhangt.

Als de bedragen die je ontvangt in het kader van je onkostenvergoedingen de grensbedragen, vastgelegd door de reglementering inzake devrijwilligerswerk, overschrijden, moeten ze worden aangegeven bij de RSZ. Dat impliceert dat het gaat om een bezoldiging (en niet meer om een onkostenvergoeding). Bijgevolg moet je de uitoefening van het vrijwilligerswerk aangeven bij het RVA-kantoor.

Die activiteit zal dus worden beschouwd als een activiteit in loondienst en bijgevolg zal je het recht op onderbrekingsuitkeringen verliezen als die bezoldiging begon tijdens je schorsing of vermindering van prestaties.

Ja. Zolang een artistieke activiteit als amateur die wordt uitgevoerd voor rekening van een opdrachtgever (dat is een werkgever) geen RSZ-bijdragen vereist, mag ze worden uitgeoefend tijdens een volledige of gedeeltelijke onderbreking. Dat verandert niets aan de uitkeringen die de RVA betaalt. In dat geval mogen kleine vergoedingen worden betaald om je kosten te dekken. 

Als je meer informatie wil over de kleine vergoedingsregeling voor amateurartiesten, neem dan eens een kijkje op het portaal van de sociale zekerheid via deze link.

Als de ontvangen bedragen hoger liggen dan de maximumbedragen van de kleine vergoedingsregeling moeten ze worden aangegeven bij de RSZ. Dat impliceert dat het gaat om een bezoldiging (en niet meer om een onkostenvergoeding). In die hypothese moet je bij de RVA aangeven dat je een artistieke activiteit uitoefent. Die activiteit zal dus worden beschouwd als een activiteit in loondienst en bijgevolg zul je het recht op uitkeringen verliezen als die bezoldiging begon tijdens je volledige of gedeeltelijke onderbreking.

De periodes van tijdskrediet/loopbaanonderbreking waarvoor je geen uitkeringen ontvangt van de RVA worden niet gelijkgesteld voor je pensioen, met uitzondering van de 4de maand ouderschapsverlof zonder uitkeringen die wordt opgenomen voor een geboorte of adoptie die plaatsvond vóór 8 maart 2012.

Om te vernemen of de periodes van tijdskrediet of loopbaanonderbreking tijdens dewelke je uitkeringen hebt ontvangen van de RVA worden gelijkgesteld, moet je contact opnemen met de Federale Pensioendienst (FPD) - Zuidertoren 60 te 1060 BRUSSEL - Internet: www.mypension.be / Tel.: 1765 (speciaal gratis nummer).

Volgens de algemene regel schorsen arbeidsongeschiktheid, werkverwijdering en moederschapsverlof de vermindering van de lopende prestaties niet. Dat betekent dat, tijdens die periode:

  • je de maandelijkse onderbrekingsuitkering van de RVA kunt blijven genieten, die je prestatieverminderingsbreuk dekt (naargelang het geval, 1/5, of ½, of 1/10);
  • het gewaarborgd loon en/of de vergoedingen die je verschuldigd zijn omwille van je arbeidsongeschiktheid, je werkverwijdering of je moederschapsverlof worden betaald door je werkgever of door je ziekenfonds. Dat gewaarborgd loon en/of die vergoedingen worden berekend in verhouding tot je deeltijdse prestaties (naargelang het geval 4/5, 1/2 of 9/10).

Als je prestatievermindering langer duurt dan je arbeidsongeschiktheid, je verwijdering of je moederschapsverlof, dan herneem je, na afloop daarvan, je functie deeltijds bij je werkgever, zonder formaliteiten.

Dat principe is van toepassing op alle prestatieverminderingen, dat wil zeggen op die die werden verkregen in het kader van:

  • een thematisch verlof (ouderschapsverlof, medische bijstand of palliatieve zorgen of voor verlof voor mantelzorg) of een gedeeltelijke onderbreking (in de openbare sector); met inbegrip van de verminderingen met 1/4 of 1/3 die in bepaalde administraties van toepassing zijn;
  • een tijdskrediet (in de privésector).

Als uitzondering op dat principe, kunt u, als je 'de teller' van je prestatievermindering wil 'stopzetten' en/of vergoed wil worden door je werkgever of je ziekenfonds op basis van je oorspronkelijk loon vragen om vroegtijdig een einde te stellen aan je thematisch verlof, gedeeltelijke onderbreking of tijdskrediet.

Let op! Dat vroegtijdige einde is geen recht. Daartoe heb je het akkoord van de werkgever nodig, over het principe en de datum van het vroegtijdige einde. Als je die toestemming krijgt, moet je het RVA-kantoor waarvan je afhangt, daarvan schriftelijk op de hoogte brengen. Daartoe kun je de verklaring tot wijziging van gegevens gebruiken die beschikbaar is op deze site.

 

Opmerkingen:

  • Bij een vroegtijdig einde van een 1/2, of 1/5 of 1/10 ouderschapsverlof in de loop van een periode van 2 maanden, 5 maanden of 10 maanden gaat het saldo van die periode definitief verloren.
  • Bij een vroegtijdig einde vóór het verstrijken van de minimumduur van 3 maanden van gedeeltelijke onderbreking (in de openbare sector) of van de minimumduur van 3 of 6 maanden tijdskrediet (in de privésector) moeten de onderbrekingsuitkeringen die werden ontvangen aan de RVA worden terugbetaald.

Aangezien je prestatievermindering werd stopgezet, betekent dat dat je, na je arbeidsongeschiktheid, je werkverwijdering en/of moederschapsverlof, niet automatisch en zonder formaliteiten je thematisch verlof, je gedeeltelijke onderbreking of je tijdskrediet zal recupereren. Als je bijgevolg je werktijd opnieuw wil verminderen, moet je een nieuwe aanvraag indienen bij je werkgever en bij de RVA. Voor die nieuwe aanvraag moet voldaan zijn aan alle voorwaarden voorzien in de reglementering die van kracht is op het moment waarop de nieuwe periode van prestatievermindering aanvangt.

Je kan bijkomende uren of overuren presteren als een aantal voorwaarden cumulatief worden nageleefd:

  • ze worden gepresteerd op vraag van de werkgever (dus geen bijkomende uren op vraag van de werknemer en geen vrijwillige overuren);
  • ze worden ingehaald tijdens de daartoe voorziene wettelijke periode, alsook tijdens de periode van loopbaanonderbreking;
  • ze worden uitzonderlijk gepresteerd en dus niet systematisch. Het moet gaan om punctuele situaties of situatie van overmacht die moeten kunnen gerechtvaardigd worden.

Voor de werknemers tewerkgesteld in wachtdiensten van thuis uit is een aparte regeling van toepassing aangezien het presteren van bijkomende uren of overuren in veel gevallen inherent is aan hun werkregime. Wel mag in dat geval geen wachtdienst worden voorzien op een moment dat samenvalt met de gebruikelijke loopbaanvermindering. Als er op andere momenten bijkomende uren worden gepresteerd ingevolge de wachtdienst, dan moet inhaalrust worden toegekend.

Als de werkgever meer informatie wil, kan hij het infoblad E56 raadplegen.

Nee, een loopbaanvermindering in het kader van een tijdskrediet of een thematisch verlof is niet compatibel met de vraag van de werknemer om vrijwillige overuren te presteren.

De RVA laat toe dat u als werknemer in loopbaanonderbreking het systeem van ADV-dagen kan genieten op voorwaarde dat de ADV-dagen worden ingehaald tijdens de periode van loopbaanonderbreking, tenzij een cao of het arbeidsreglement binnen de onderneming een bepaalde periode oplegt waarin de ADV-dagen moeten worden opgenomen.