Voorafgaande informatie voor alle sectoren

Een loopbaanonderbreking laat je toe om, onder bepaalde voorwaarden, je arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen.

Als je voldoet aan de toegangsvoorwaarden bij je werkgever en aan die voor de toekenning van uitkeringen, kun je een maandelijks vervangingsinkomen genieten, betaald door de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) onder de vorm van “onderbrekingsuitkeringen”.

In alle sectoren (privésector, publieke sector en onderwijs), bestaan er 4 thematische verloven (voltijds, halftijds of 1/5) om aan je specifieke behoeften te voldoen:

  • het ouderschapsverlof (om voor je kinderen te zorgen). In geval van ouderschapsverlof is tevens de mogelijkheid voorzien om de loopbaan met 1/10 te onderbreken;
  • het verlof voor medische bijstand (om te zorgen voor een zwaar ziek familielid of een zwaar ziek gezinslid);
  • het palliatief verlof (om te zorgen voor een persoon die terminaal is);
  • het verlof voor mantelzorg (om te zorgen voor een persoon die zich in een afhankelijkheidssituatie bevindt).

Er bestaat ook een algemeen stelsel voor het onderbreken of verminderen van de prestaties, dat toegankelijk is ongeacht je leeftijd:

  • tijdskrediet met motief in de privésector. Je aanvraag moet in dat geval gerechtvaardigd worden met één van de reglementaire motieven (een erkende opleiding volgen, zorgen voor zijn kind, medische zorgen toedienen of palliatieve zorgen verstrekken, enz.);
  • de gewone loopbaanonderbreking, in de openbare sector en het onderwijs. In dat geval moet de aanvraag niet worden gerechtvaardigd door een reden die de reglementering vermeldt.

Ten slotte bestaat er naast het algemene stelsel een eindeloopbaanstelsel dat je toelaat je prestaties te verminderen totdat je met pensioen gaat.

  • in de privésector is het recht op een landingsbaan toegankelijk bij de werkgever vanaf 55 jaar volgens de algemene regel of vanaf 50 jaar onder bepaalde voorwaarden. De RVA-uitkeringen kunnen wel pas worden verkregen vanaf 60 jaar of vanaf 55 jaar onder bepaalde voorwaarden.
  • In de publieke sector en het onderwijs is het stelsel toegankelijk vanaf 55 jaar met uitkeringen van de RVA en vanaf 50 jaar onder bepaalde voorwaarden.

Met de onlinetoepassing Break@work kan je te weten komen op hoeveel 'krediet' je nog aanspraak kan maken. Naargelang je keuze en in functie van de periodes die u al zou hebben genoten in het verleden, kan je weten op welke duur van tijdskrediet (maar ook die van het ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof en verlof voor mantelzorg) je nog aanspraak kan maken.

Daartoe moet je antwoorden op de vragen die je worden gesteld in de toepassing. In functie van je antwoorden berekent het systeem het aantal maanden en dagen voor het type onderbreking van je keuze.

De aanvraag moet ten vroegste 6 maanden voor de begindatum van de loopbaanonderbreking en ten laatste 2 maanden na de begindatum van de onderbreking worden verzonden.

Als de aanvraag wordt ingediend na de termijn van 2 maanden die volgt op de aanvangsdatum van de loopbaanonderbreking, zal het recht op uitkeringen pas worden geopend vanaf de datum van indiening.

De uitkeringen worden achteraf betaald. De betaling wordt uitgevoerd op de laatste werkdag van de maand, wat betekent dat de uitkeringen op je rekening worden gestort tussen de 5de en de 10de van de volgende maand.

Je kan de betaalkalender hier terugvinden.

De uitkeringen worden betaald via een bankoverschrijving. De betaling kan gebeuren op een financiële rekening in België of in een land dat behoort tot de Single Euro Payments Area, ook SEPA genaamd.

Single Euro Payments Area (SEPA)

Vanaf 1 oktober 2024 is betaling per circulaire cheque niet meer mogelijk.

(...)

Tijdens de periodes van loopbaanonderbreking met uitkeringen moet je verplicht in België wonen of in een ander land van de Europese Economische Ruimte, dat wil zeggen de 27 landen van de Europese unie + Noorwegen, IJsland en Liechtenstein (= Europese Economische Ruimte) of in Zwitserland.

Uitzondering: Als je je echtgenoot of wettelijk samenwonende partner volgt die tijdelijk en beroepshalve voor rekening van zijn werkgever naar een land vertrekt buiten de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, dan mag je daar voor de duur van die opdracht gedomicilieerd zijn en blijf je je onderbrekingsuitkeringen ontvangen.

Je kunt je dossier raadplegen via Dossier loopbaanonderbreking en tijdskrediet - Sociale zekerheid (socialsecurity.be)

Dankzij die toepassing kun je online de stand van zaken van je dossier opvolgen, het bedrag van de uitkeringen, de dag van betaling, de historiek van de uitkeringen, de belastingfiche, de periodes van loopbaanonderbreking/tijdskrediet die je reeds hebt genoten …

Voor elke informatie met betrekking tot je dossier kan je het contact opnemen met de RVA via 02/515.44.44.

U moet aan de RVA alle wijzigingen meedelen in je persoonlijke situatie die een impact zouden kunnen hebben op de behandeling van je dossier.

Die mededeling moet schriftelijk gebeuren. Daartoe kun je het formulier “aangifte van een wijziging betreffende de gegevens loopbaanonderbreking/tijdskrediet/thematisch verlof” gebruiken.

Die aangifte kan worden gedownload via de volgende link: Aangifte van een wijziging betreffende de gegevens loopbaanonderbreking / tijdskrediet / thematisch verlof | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (rva.be)

Dat formulier moet je behoorlijk ingevuld en ondertekend naar je RVA-kantoor versturen ofwel via de post, ofwel via het via het contactformulier Contact | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (rva.be)

Je moet de aangifte zo vlug mogelijk aan de RVA overmaken na de wijziging van de gegevens. Zodoende kan de RVA je dossier aanpassen op basis van die wijzigingen en je meedelen wat je nieuwe situatie eventueel tot gevolg heeft.

Ja, als je adreswijziging plaats vond tijdens het lopende jaar waarin je een loopbaanonderbreking nam. Als je je adreswijziging niet laat weten, zal uw fiscale fiche voor uw uitkeringen naar het laatst gekende adres bij de RVA worden verzonden.

Neen, het is onmogelijk om tegelijkertijd een thematisch verlof en een tijdskrediet te genieten. Daardoor moet je moet eerst je lopend tijdskrediet stopzetten, met de instemming van je werkgever. Als je van je werkgever de toestemming krijgt om je tijdskrediet stop te zetten, kun je vervolgens vragen om het gewenste thematisch verlof te genieten (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof of verlof voor mantelzorg).