België valt in de prijzen op het Europees Forum voor de Sociale Zekerheid in Bakoe

21-05-2019

Tijdens de Europese top van de sociale zekerheid op 14 mei 2019 kregen de Belgische Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid (OISZ) ...

Tijdens de Europese top van de sociale zekerheid op 14 mei 2019 kregen de Belgische Openbare Instellingen van Sociale Zekerheid (OISZ) de Prijs voor goede praktijken voor Europa 2019, uitgereikt door de International Social Security Association (ISSA) voor hun geïntegreerd samenwerkingssysteem gebaseerd op de digitalisering en de automatisering van hun dienstverlening.

Om het Belgische socialezekerheidsstelsel doeltreffender te maken en de werkingskosten te drukken beslisten de OISZ, waarvan de RVA deel uitmaakt, om een gemeenschappelijk, functioneel en technisch platform te ontwikkelen om samen te evolueren naar meer digitalisering en automatisering.

Dankzij dit geïntegreerd informaticasysteem kunnen steeds meer sociale premies en uitkeringen automatisch toegekend worden. Vandaag vervangen 220 elektronische processen meer dan 800 papieren formulieren. Voor de burgers betekent dit een aanzienlijke vermindering van de administratieve lasten en voor de werkgevers een jaarlijkse besparing in de werkingskosten van meer dan een miljard euro.

De RVA behaalt 6 certificaten 

Bovenop de prijs toegekend aan de OISZ, kreeg de RVA ook een onderscheiding voor de 6 goede praktijken die werden ingediend.

Van die 6 kregen 3 goede praktijken het certificaat van verdienste met speciale vermelding van de jury:

  • Ontwikkeling van een diversiteitscode en creatie van de tool Respect
  • Een 100% digitale klantenservice op het gebied van loopbaanonderbreking
  • De New Way of Working bij de RVA

Drie andere goede praktijken kregen een certificaat van verdienste:

  • Ontwikkeling van een milieubeheersysteem
  • Model voor het beheer van competenties en talenten
  • Opleidingstraject voor het adequaat leren omgaan met personen in armoede