Wereldforum Sociale Zekerheid: een blik op de toekomst van de sociale bescherming

11-10-2019

Van 14 tot 18 oktober 2019 komen meer dan 1 000 experten van de sociale zekerheid, uit meer dan 150 landen, samen in Brussel voor het Wereldforum Sociale Zekerheid (WSSF). De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, lid van de ISSA en onlangs nog bekroond voor zes goede praktijken, neemt actief deel aan dit Forum...

Van 14 tot 18 oktober 2019 komen meer dan 1 000 experten van de sociale zekerheid, uit meer dan 150 landen, samen in Brussel voor het Wereldforum Sociale Zekerheid (WSSF). De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening, lid van de ISSA en onlangs nog bekroond voor zes goede praktijken, neemt actief deel aan dit Forum.

Het Forum, dat voor het eerst in Europa wordt georganiseerd, is 's werelds grootste evenement op het gebied van sociale zekerheid. België is dan ook bijzonder trots om het gastland te zijn voor deze 5e editie, die gezamenlijk door de openbare instellingen van sociale zekerheid wordt georganiseerd, onder auspiciën van de International Social Security Association (AISS).

Dit Forum is een unieke gelegenheid voor meer dan 1000 sleutelfiguren uit de sociale zekerheid (onder wie ministers, bestuurders, CEO's en senior managers) om vernieuwende ideeën te delen over de grootste mondiale uitdagingen op het gebied van sociale zekerheid

"Protecting people in a changing world"

Het thema van deze wereldtop werd niet toevallig gekozen. "Mensen beschermen in een veranderende wereld", is niet alleen een ambitieuze opdracht, maar ook een enorme uitdaging. De demografische veranderingen, de transformatie van de arbeidsmarkt en de technologische innovatie verlopen in een ongekend tempo, wat niet alleen belangrijke uitdagingen, maar ook veel kansen creëert. In deze context is het hoog tijd om innovatieve antwoorden te bedenken.

Gedurende 5 dagen zullen de presentaties en debatten zich daarom richten op de doorslaggevende rol die de socialezekerheidsinstellingen spelen in de bescherming van personen. Aangezien het Belgische socialezekerheidssysteem wordt beschouwd als een van de meest vooruitstrevende van Europa, zullen ook verschillende experten uit ons land hun kennis en ervaring delen over de manier waarop wij in België de uitdagingen op het gebied van sociale zekerheid aanpakken.

75 jaar sociale zekerheid in België

De sociale zekerheid is een van de mooiste realisaties van de moderne wereld en in 2019 was het 75 jaar geleden dat de wet werd ondertekend die het fundament vormt van onze sociale zekerheid. Generatie na generatie is ons socialezekerheidssysteem geëvolueerd van een eenvoudige verzekering tegen sociale risico's naar een gewaarborgde sociale zekerheid voor iedereen (gezinsbijslag, gezondheidszorg, invaliditeit, werkloosheid en pensioen).

Ook het gezamenlijke beheer, onze traditie van sociale dialoog, onze proactieve aanpak en onze verregaande automatisering behoren tot de sleutelfactoren van het Belgische model waarmee we bij onze medeburgers het verschil maken.

ISSA: terug naar de bron

Met de editie 2019 van het Wereldforum Sociale Zekerheid keert de International Social Security Association (ISSA) terug naar waar haar geschiedenis begon. Het is immers in Brussel dat zij in 1927 onder auspiciën van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) werd opgericht. Met haar 92 jaar ervaring is de ISSA uitgegroeid tot dé internationale toonaangevende organisatie voor de socialezekerheidsinstellingen. De 320 lidinstellingen in meer dan 150 landen bieden dagelijks sociale zekerheid aan drie miljard mensen.