Verlof voor mantelzorg

Het is een vorm van thematisch verlof waarmee je je prestaties volledig of gedeeltelijk kunt onderbreken om hulp of ondersteuning te bieden aan een persoon die, wegens zijn hoge leeftijd, gezondheidstoestand of handicap, kwetsbaar en afhankelijk is.

  • Met een volledige onderbreking kun je tijdelijk stoppen met werken. Die mogelijkheid bestaat ongeacht je arbeidsregeling bij je werkgever (voltijds of deeltijds).
  • Met een gedeeltelijke onderbreking kun je je prestaties tijdelijk verminderen tot een halftijdse prestatie of met 1/5 en zo nog deeltijds blijven werken. Opgelet: die breuken voor een gedeeltelijke onderbreking zijn alleen mogelijk als je voltijds werkt.

Tijdens het verlof voor mantelzorg kun je onderbrekingsuitkeringen van de RVA krijgen.

Zie voor meer informatie infoblad T164.

Nee. Je kunt verlof voor mantelzorg nemen voor eender wie uit je omgeving die kwetsbaar, minder autonoom en/of afhankelijk is. Het hoeft niet te gaan om een lid van je gezin of familie.

Je moet wel erkend zijn als mantelzorger met sociaal recht voor die persoon.

Het kan gaan om alle vormen van hulp aan iemand die kwetsbaar en/of afhankelijk is. Bijvoorbeeld: de persoon vervoeren van en naar medische raadplegingen, boodschappen doen voor de persoon als hij zich niet of moeilijk kan verplaatsen, het huishouden doen voor de persoon als hij dat zelf niet meer kan ...

Om bij je werkgever recht te hebben op het thematisch verlof en om onderbrekingsuitkeringen te kunnen krijgen van de RVA, moet je erkend zijn als mantelzorger met sociaal recht.

Je kunt een erkenning als mantelzorger aanvragen bij je ziekenfonds als je een vertrouwensrelatie of een nauwe, affectieve of geografische band hebt met de persoon die hulp nodig heeft en als die hulp kosteloos wordt verstrekt in samenwerking met minstens één gezondheidsprofessional.

Voor meer informatie over de erkenningsvoorwaarden als mantelzorger met sociaal recht kun je bij je ziekenfonds terecht.

Per aanvraag mag je je prestaties volledig onderbreken gedurende drie maanden. Als je voltijds werkt, mag je je prestaties ook gedeeltelijk onderbreken tot 1/2 of met 1/5 en dat gedurende zes maanden.

De RVA kan je een onderbrekingsuitkering toekennen om de daling van je inkomsten te compenseren. Die uitkering is forfaitair. Het bedrag van de uitkering voor verlof wegens mantelzorg is hetzelfde als het bedrag van de uitkering voor de andere vormen van thematisch verlof (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand en palliatief verlof). Je kunt die bedragen raadplegen in de rubriek 'Barema's' op de website van de RVA: Loopbaanonderbreking - Tijdskrediet (rva.be)

Je laat hem schriftelijk weten dat je verlof voor mantelzorg wil nemen.

Dat doe je minstens 7 dagen vooraf, tenzij je werkgever een kortere termijn aanvaardt. Je vermeldt dan welke onderbreking je wenst (volledig, tot halftijds of met 1/5) en vanaf welke datum. Je voegt er ook je erkenning van mantelzorger met sociaal recht, afgeleverd door het ziekenfonds, aan toe.

Je vraagt onderbrekingsuitkeringen aan met het formulier 'C61 – Mantelzorg'. Dat formulier stuur je naar de RVA, liefst elektronisch, via de portaalsite van de sociale zekerheid. Je kunt het ook aangetekend verzenden.

Alle details van de procedure vind je in infoblad T14.