Overgang van een tijdskrediet naar een thematisch verlof en terugkeer naar het tijdskrediet

T117

Laatste update: 12.04.2023

U werkt in de privésector waar u een tijdskrediet heeft gekregen (met motief of in de landingsbaan) en u wenst, na of tijdens de schorsing of de vermindering van uw prestaties, een thematisch verlof te nemen in het kader van ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand,  palliatief verlof of verlof voor mantelzorg.

In dit infoblad vindt u de antwoorden op bepaalde vragen zoals: Is de overgang mogelijk? Welke formaliteiten moeten worden vervuld? Kan ik opnieuw tijdskrediet nemen na het thematisch verlof?

Is de overgang van het tijdskrediet naar het thematisch verlof mogelijk?

Ja. Er moet echter wel een onderscheid worden gemaakt tussen de overgang naar het thematisch verlof na het einde van de periode van tijdskrediet en de overgang naar het thematisch verlof tijdens de lopende periode van tijdskrediet.

Kan ik na het einde van het tijdskrediet een thematisch verlof krijgen?

Ja. Aangezien uw tijdskrediet afgelopen is, heeft u recht op een thematisch verlof als de toegangsvoorwaarden voor dat thematisch verlof zijn vervuld.

Kan ik tijdens de lopende periode van tijdskrediet een thematisch verlof krijgen?

Het is niet mogelijk om tegelijkertijd tijdskrediet en een thematisch verlof te genieten. Bovendien schort de aanvraag voor een thematisch verlof het lopende tijdskrediet niet op.

Bijgevolg moet u, om een thematisch verlof te kunnen krijgen, eerst vervroegd een einde stellen aan het lopende tijdskrediet. Dat vroegtijdige einde is geen recht. Daarvoor is de toestemming van uw werkgever nodig. Die toestemming moet betrekking hebben op het principe en op de datum van de vroegtijdige beëindiging.

Als de werkgever er niet mee akkoord gaat dat u uw tijdskrediet stopzet, moet u het voortzetten tot aan de vervaldatum die oorspronkelijk was voorzien. In dat geval kunt u het thematisch verlof niet krijgen op de gewenste begindatum tijdens uw tijdskrediet. U moet dus wachten tot het einde van uw tijdskrediet alvorens uw thematisch verlof te kunnen aanvragen.

Als de werkgever akkoord gaat met het vroegtijdige einde van uw tijdskrediet en voor zover aan alle toegangsvoorwaarden voor het thematisch verlof is voldaan, kunt u het recht op het thematisch verlof krijgen vanaf de dag volgend op het einde van het tijdskrediet.

Welke formaliteiten moet ik vervullen om het thematisch verlof te krijgen?

In geval van aanvraag na het einde van het tijdskrediet

Wanneer uw tijdskrediet is beëindigd (ofwel op de oorspronkelijk voorziene einddatum ofwel op de vervroegde einddatum zoals overeengekomen met uw werkgever), kan u het thematisch verlof aanvragen. Daartoe moet u de voorziene aanvraagprocedure volgen, in functie van het beoogde thematisch verlof.

Voor elk thematisch verlof vereist die procedure de schriftelijke kennisgeving aan uw werkgeverwaarmee u hem op de hoogte zal brengen van:

  • uw wens om het beoogde thematisch verlof te verkrijgen (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof of verlof voor mantelzorg);
  • de gewenste begindatum;
  • de gewenste vorm van onderbreking (voltijds, halftijds,met 1/5 of 1/10 );
  • de duur van die onderbreking.

Opgelet! De termijnen voor de kennisgeving zijn verschillend voor ouderschapsverlof, medisch bijstand, palliatief verlof en verlof voor mantelzorg. In principe liggen die termijnen vast. Ze kunnen echter in overleg met uw werkgever worden gewijzigd.

Bovendien moet u in geval van verlof voor medische bijstand of palliatief verlof verplicht aan uw werkgever een attest bezorgen van de geneesheer die de persoon behandelt die de medische bijstand of de palliatieve zorgen nodig heeft. In geval van ouderschapsverlof moet u aan de werkgever, als hij dat nog niet in zijn bezit heeft, een kopie bezorgen van de geboorteakte van het kind voor wie u het verlof vraagt. In geval van verlof voor mantelzorg moet u aan de werkgever de erkenning van mantelzorger voor de toekenning van sociale rechten, afgeleverd door het ziekenfonds, bezorgen.

Vervolgens, wanneer u een overeenkomst hebt bereikt met uw werkgever over de modaliteiten van het thematisch verlof (aanvangsdatum, duur ...), moet u het aanvraagformulierindienen bij het RVA-kantoor..

De aanvraag voor het thematisch verlof kan online naar de RVA worden verstuurd, dankzij de daartoe voorziene toepassing. U kunt alle informatie met betrekking tot de onlineaanvraag op deze website terugvinden. Als de aanvraag niet online gebeurt, moet ze via een aangetekende zending worden overgemaakt.

Voor meer details over de aanvraagprocedure (termijn voor de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever, te bezorgen bewijzen ...) en de regels die van toepassing zijn in functie van het beoogde thematisch verlof (duur per aanvraag, maximumduur,...), kunt u het infoblad T14 Aanvraagprocedure voor de thematische verloven consulteren.

 

In geval van aanvraag tijdens het lopende tijdskrediet

Als de werkgever zijn akkoord geeft om vervroegd een einde te stellen aan uw tijdskrediet, moet u de datum van dat vervroegd einde, schriftelijk, meedelen aan het RVA-kantoor waarvan u afhangt (zie hierna). Daartoe kunt u de aangifte van een wijziging betreffende de gegevens  gebruiken die beschikbaar is op deze site.

Op basis van die verklaring stelt uw RVA-kantoor een einde aan het lopende tijdskrediet en, desgevallend, aan de betaling van de in dat kader voorziene onderbrekingsuitkeringen. Als bewijs van dat vroegtijdige einde, zult u een beslissing C62 herziening van uw recht op tijdskrediet ontvangen. Er zal ook een kopie van die beslissing aan uw werkgever worden bezorgd.

NB: als de schriftelijke verklaring op het RVA-kantoor toekomt terwijl er al onderbrekingsuitkeringen werden betaald voor een periode na het vroegtijdige einde van het tijdskrediet, zullen die uitkeringen moeten worden terugbetaald.

Kan ik opnieuw tijdskrediet krijgen na het thematisch verlof ?

Ja. Wanneer het thematisch verlof is afgelopen, kunt u een nieuwe aanvraag om tijdskrediet indienen bij uw werkgever.

Opgelet!  De nieuwe aanvraag om tijdskrediet zal onderworpen zijn aan de reglementering die van kracht is op het ogenblik waarop ze bij uw werkgever en bij de RVA wordt ingediend. Bijgevolg is het zo dat als de wetgeving werd gewijzigd tussen het ogenblik van de aanvraag om tijdskrediet van vóór het thematisch verlof en uw nieuwe aanvraag na het thematisch verlof, het mogelijk is dat u niet meer hetzelfde recht kunt krijgen op tijdskrediet en/of de in dat kader voorziene onderbrekingsuitkeringen.

Een nieuwe aanvraag om tijdskrediet indienen, impliceert dat u de in dat kader voorziene procedure zult naleven, d.w.z. de schriftelijke kennisgeving aan de werkgever en, vervolgens, het verzenden van de aanvraag naar het RVA-kantoor waarvan u afhangt.

Voor meer informatie over de regels voor de overgang van het thematisch verlof naar het tijdskrediet, kunt u het infoblad T118 Overgang van een thematisch verlof naar een tijdskrediet consulteren.

Voor meer informatie over  het tijdskrediet  kunt u de volgende infobladen consulteren:

  • het infoblad T160 Tijdskrediet met motief
  • het infoblad T161 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht bij de werkgever
  • het infoblad T162 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht op onderbrekingsuitkeringen.

RVA-kantoor bevoegd voor de behandeling van uw dossier

Het RVA-kantoor dat uw aanvraag behandelt, is datgene van het ambtsgebied van uw woonplaats.  Als u gedomicilieerd bent in een ander land van de Europese Economische Ruimte (Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, Nederland ...) is het RVA-kantoor waarvan u afhangt, als uitzondering op dat principe, datgene van het ambtsgebied van de gemeente waar uw Belgische werkgever zich bevindt.

U kan de adresgegevens van uw RVA-kantoor terugvinden via Contact | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.