Overgang van een thematisch verlof naar een tijdskrediet

T118

Laatste update : 12.04.2023

U werkt in de privésector waar u een thematisch verlof (ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof, verlof voor mantelzorg) heeft verkregen en u wenst vervolgens tijdskrediet te nemen.

In dit infoblad vindt u de antwoorden op bepaalde vragen zoals: Welk tijdskrediet kan ik aanvragen? Aan welke voorwaarden moet ik voldoen? Hoe vraag ik het tijdskrediet aan?

Mogelijkheden voor tijdskrediet voorzien door de reglementering

Als u na een periode van ouderschapsverlof, verlof voor medische bijstand, palliatief verlof  of verlof voor mantelzorg verder uw prestaties wilt schorsen of verminderen, kunt u een tijdskrediet aanvragen bij uw werkgever.

Dat tijdskrediet kan worden aangevraagd met motief of in het eindeloopbaanstelsel.

Tijdskrediet met motief

Als het tijdskrediet wordt aangevraagd met motief, kunt u onderbrekingsuitkeringen ontvangen van de RVA.

Het tijdskrediet kan voor de volgende motieven worden aangevraagd:

Voor zover de maximumduur nog niet is uitgeput, kunnen de verschillende vormen van tijdskrediet met motief met onderbrekingsuitkeringen worden verkregen voor een periode die varieert naar gelang het motief dat wordt opgenomen. (36, 48 of 51 kalendermaanden)

De duur in kalendermaanden betekent dat die duur identiek is, ongeacht de gevraagde vorm van de onderbreking (voltijds, halftijds of 1/5). Bovendien geldt die maximumduur voor alle motieven en wordt ze niet hernieuwd als ze voor een motief is uitgeput.

Met uitzondering van de motieven 'gehandicapt kind' en 'zwaar ziek minderjarig kind' is er voor de tijdskredieten voor de andere motieven die worden aangevraagd in de vorm van een volledige of halftijdse onderbreking een sectoriële collectieve arbeidsovereenkomst of een ondernemings-cao nodig om het recht te verkrijgen bij de werkgever. Als een overeenkomst is voorzien in die zin, is de maximumduur die kan worden verkregen de duur die in die overeenkomst is vastgelegd.

Het bedrag van de onderbrekingsuitkeringen kan u terugvinden op barema's.

 

Tijdskrediet eindeloopbaan

Het tijdskrediet eindeloopbaan kan worden verkregen bij de werkgever vanaf 55 jaar. Het systeem maakt het mogelijk de prestaties halftijds of met 1/5 te verminderen, tot aan het pensioen.

De onderbrekingsuitkeringen die in dat kader zijn voorzien, kunnen vanaf 60 jaar worden verkregen. Als uitzondering op dat principe kunnen die uitkeringen echter worden verkregen tussen 55 en 60 jaar, wanneer aan een van de volgende afwijkende voorwaarden is voldaan:

  • minstens 35 jaar beroepsloopbaan als loontrekkende hebben;
  • een zwaar beroep of een beroep met nachtprestaties hebben uitgeoefend tijdens het vereiste aantal jaren;
  • tewerkgesteld zijn in een onderneming die erkend is als onderneming in moeilijkheden of in herstructurering;
  • tewerkgesteld zijn in de bouwsector en in het bezit zijn van een attest van de arbeidsgeneesheer waarop vermeld staat dat het onmogelijk is om voltijds te blijven werken.

Het bedrag van de onderbrekingsuitkeringen in het kader van het tijdskrediet eindeloopbaan kan u terugvinden op 'barema's'.

Moet u aan voorwaarden voldoen om recht te hebben op tijdskrediet na een thematisch verlof?

Ja. U moet voldoen aan de voorwaarden voorzien in de reglementering inzake tijdskrediet.

Voor meer informatie kan u de volgende infobladen consulteren:

  • het infoblad T160 Tijdskrediet met motief
  • het infoblad T161 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht bij de werkgever
  • het infoblad T162 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht op onderbrekingsuitkeringen.

Kan het tijdskrediet onmiddellijk na het thematisch verlof worden verkregen?

In theorie wel. Bij werkgevers met meer dan 10 werknemers in dienst is het recht op tijdskrediet  met motief echter beperkt tot een quotum van gelijktijdige afwezigheden, De werknemers van 55 jaar of ouder die een tijdskrediet 1/5 aanvragen, vallen buiten het quotum. Volgens de algemene regel is dat quotum vastgelegd op 5% van het personeelsbestand. Dat quotum kan echter via een sectoriële collectieve arbeidsovereenkomst of via een ondernemings-cao worden gewijzigd of, bij gebrek aan vakbondsafvaardiging, via het arbeidsreglement.

Als het quotum bereikt of overschreden is, is de werkgever verplicht om een planning op te maken van de afwezigheden waarbij de werknemer op een wachtlijst wordt gezet totdat er een plaats vrijkomt. In die hypothese kan het tijdskrediet niet van start gaan op de gewenste datum en kan er dan ook tijd zitten tussen het einde van het thematisch verlof en de aanvangsdatum van het tijdskrediet.

NB: bij werkgevers met 10 of minder werknemers in dienst is het quotum van gelijktijdige afwezigheden niet van toepassing, want het verkrijgen van tijdskrediet is geen recht. In die ondernemingen kan de werkgever het gevraagde tijdskrediet weigeren of aanvaarden. In geval van akkoord kan de aanvangsdatum van het tijdskrediet worden afgesproken met de werkgever.

Hoe vraag ik het tijdskrediet aan? Aan wie, binnen welke termijn, en met welke documenten?

De aanvraagprocedure voor tijdskrediet is verschillend van die die voorzien is voor de thematische verloven, met name wat de te respecteren termijn betreft bij de werkgever.

Concreet moet het tijdskrediet eerst aangevraagd worden via een schriftelijke kennisgeving die aan uw werkgever moet worden bezorgd. Als vervolgens de modaliteiten voor het verkrijgen van tijdskrediet zijn afgesproken, kunt u uw aanvraag indienen bij de RVA, aan de hand van het daartoe voorziene formulier.

Schriftelijke kennisgeving te bezorgen aan de werkgever

Die kennisgeving moet schriftelijk gebeuren:

  • 3 maanden op voorhand, indien de onderneming meer dan 20 werknemers telt;
  • 6 maanden op voorhand, indien de onderneming 20 werknemers of minder telt.

Het feit dat het tijdskrediet wordt aangevraagd na thematisch verlof verandert niets aan dat principe. Deze termijnen kunnen echter in overleg met de werkgever worden gewijzigd.

De schriftelijke kennisgeving moet naar de werkgever worden verstuurd via een aangetekende brief of moet hem persoonlijk worden overhandigd, met een kopie die moet worden ondertekend als ontvangstbewijs.

U moet erop noteren welke vorm van tijdskrediet u wenst (met motief of in het eindeloopbaanstelsel).  In geval van tijdskrediet met motief moet u aangeven welk motief u aanvraagt.

U moet ook de gewenste onderbrekingsvorm meedelen (voltijds, halftijds ,of met 1/5), alsook vanaf welke datum en voor welke duur u het tijdskrediet wenst op te nemen.  In geval van halftijdse onderbreking of onderbreking met 1/5 moet u ook preciseren hoe u uw prestaties wenst te verminderen (bijvoorbeeld, in geval van vermindering met 1/5, de dag of de twee halve dagen inactiviteit).

In geval van aanvraag met motief moet u bij uw verwittigingsbrief een 'attest tijdskrediet' voegen, afgeleverd door het RVA-kantoor waarvan u afhangt.   Op dat attest zal vermeld staan of u al periodes van tijdskrediet heeft verkregen in het verleden.  De bedoeling daarvan is dat uw werkgever kan nagaan of u de maximumduur van tijdskrediet met motief nog niet heeft bereikt, en of hij op basis daarvan uw aanvraag kan aanvaarden of weigeren.

Aanvraag over te maken aan de RVA

Als de modaliteiten van het tijdskrediet zijn afgesproken met uw werkgever (datum aanvang, duur, etc.), moet u het aanvraagformulier voor de RVA invullen. 

In geval van tijdskrediet met  motief, afhankelijk van de gekozen vorm van onderbreking, gaat het om het formulier:

In geval van tijdskrediet in het eindeloopbaanstelsel, gaat het om het formulier:

Met die aanvraag kan de RVA de periode van tijdskrediet met motief, toegekend door de werkgever, optellen, en in geval van aanvraag om tijdskrediet met motief of in het eindeloopbaanstelsel, de maandelijkse onderbrekingsuitkering toekennen, voor zover alle voorwaarden zijn vervuld.

Die aanvraag moet behoorlijk ingevuld en ondertekend worden verstuurd naar het RVA-kantoor waarvan u afhangt . Die aanvraag moet ten laatste twee maanden na de aanvang van uw tijdskrediet worden verstuurd.

De aanvraag om tijdskrediet kan online naar de RVA worden verstuurd, dankzij de daartoe voorziene toepassing. U kunt alle informatie met betrekking tot de onlineaanvraag op deze website terugvinden. Als de aanvraag niet online gebeurt, moet ze via een aangetekende zending worden overgemaakt.

RVA-kantoor bevoegd voor de behandeling van uw dossier

Het RVA-kantoor dat uw aanvraag behandelt, is datgene van het ambtsgebied van uw woonplaats.

Als u gedomicilieerd bent in een ander land van de Europese Economische Ruimte (Frankrijk, Groothertogdom Luxemburg, Duitsland, Nederland ...) is het RVA-kantoor waarvan u afhangt, als uitzondering op dat principe, datgene van het ambtsgebied van de gemeente waar uw Belgische werkgever zich bevindt.

U kan de adresgegevens van uw RVA-kantoor terugvinden via Contact | De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening.

Wenst u meer informatie over het tijdskrediet?

U vindt alle details van de reglementering:

  • het infoblad T160 Tijdskrediet met motief
  • het infoblad T161 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht bij de werkgever
  • het infoblad T162 Het tijdskrediet landingsbaan - Recht op onderbrekingsuitkeringen.