Break@Work - Werkgevers

Algemeen

Break@work verwijst je door naar het portaal van de sociale zekerheid. Hier moet je je registreren en aanmelden om toegang te krijgen tot het dossier loopbaanonderbreking.

Hier vind je alle informatie over het aanmelden in het portaal van de sociale zekerheid.

Ook als buitenlandse werkgever kan je je aanmelden bij Break@Work en aanvragen loopbaanonderbreking online indienen.

Toegang tot de Sociale zekerheid Onderneming

Om je aan te melden moet de onderneming geregistreerd worden op het portaal van de Sociale zekerheid - Onderneming. Hoe je dit doet, lees je hier.

Bij de registratie van de hoofdtoegangsbeheerder moet de wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming zich registreren met een Belgisch eID, elektronische vreemdelingenkaart of eIDAS. Beschik je niet over een Belgisch eID, elektronische vreemdelingenkaart of eIDAS? Dan moet je je registreren met de ‘uitzonderingsprocedure’.

Voor de registratie heb je een Belgisch rijksregisternummer of BIS-nummer nodig. Het BIS-nummer kan je aanvragen in een registratiekantoor of online via Limosa.

Wil je meer informatie over het registreren als buitenlandse werkgever of ondervind je problemen? Neem contact op met de helpdesk van de Sociale zekerheid Onderneming. 

Toegang tot Break@Work

Na de registratie kan je je aanmelden bij Break@Work.

Heb je problemen bij het aanmelden of heb je geen toegang tot het online dossier loopbaanonderbreking? Neem dan contact op met de helpdesk van de Sociale zekerheid Onderneming.

Je kan je sociaal secretariaat mandateren om het toegang te verlenen tot Break@work.

Hier vind je alle informatie over het beheer van mandaten.

Omwille van de privacywetgeving mogen we die informatie enkel rechtstreeks aan je werknemer meedelen. Je kan je werknemer vragen om zelf een attest op te maken via Break@work. Hoe dat kan, vind je terug in de instructievideo en handleiding.

Alle stelsels loopbaanonderbreking kan je online aanvragen.

Vanaf 01.10.2024 is het verplicht om je aanvraag online in te dienen. Papieren aanvraagformulieren worden door de RVA niet meer aanvaard.

Heb je vragen of problemen bij het indienen van je online aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Een instructievideo en handleiding over de online aanvraagprocedure kan je hier terugvinden.

In het kort verloopt de online aanvraag als volgt:

  1. Je werknemer brengt je op de hoogte dat die loopbaanonderbreking wenst op te nemen (schriftelijke kennisgeving)
    Je werknemer moet je voorafgaand aan elke loopbaanonderbreking schriftelijk op de hoogte brengen. Dat kan op papier of online.
    De online schriftelijke kennisgeving is enkel mogelijk wanneer je die optie activeert in Break@work. In de instructievideo en handleiding vind je meer uitleg.
  2. Je start de aanvraag op
    Je start een nieuwe aanvraag op in Break@work. Als je werknemer de schriftelijke kennisgeving online deed, heeft die al een aantal gegevens ingevuld die je kan bevestigen.
  3. Je werknemer vervolledigt de aanvraag
    Wanneer je jouw gedeelte van de aanvraag hebt ingevuld, kan je werknemer de aanvraag vervolledigen en naar ons doorsturen.

Bij de online aanvraag moet je een begin- en einddatum invullen. ‘Pensioen’ kan je niet invullen als einddatum.

Je kan de wettelijke pensioendatum berekenen. Meer informatie over de wettelijke pensioendatum vind je hier.

Het is niet mogelijk om meerdere contactpersonen te vermelden. Je kan een gemeenschappelijk telefoonnummer of e-mailadres vermelden (bv. van de personeelsdienst van je onderneming).

Je kan voor het indienen van de aanvraag de contactgegevens wijzigen bij ‘instellingen’. De bevestiging van de aanvraag zal worden verstuurd naar het meest recente e-mailadres.

 

Je werknemer heeft de aanvraag nog niet vervolledigd

Je kan de aanvraag zelf annuleren in Break@work. Daarna kan je een nieuwe aanvraag opstarten met de correcte gegevens. In de handleiding ‘Dien een aanvraag in’ vind je meer informatie.

Je werknemer heeft de aanvraag al vervolledigd

Je kan de aanvraag niet meer zelf annuleren.

Voor een wijziging van het verlofstelsel, de periode of de onderbrekingsvorm moet je werknemer de aanvraag annuleren met het formulier ‘Aangifte van een wijziging’. Daarna kan je een nieuwe aanvraag opstarten.

Voor andere gegevens die moeten worden aangepast, kan je ons contacteren via het contactformulier.

Bij sommige aanvragen moet je bepaalde bewijsstukken toevoegen. Zolang een verplichte bijlage ontbreekt, wordt de aanvraag niet verzonden naar de RVA voor behandeling.

Je kan nog een bijlage toevoegen bij aanvragen in de status ‘In afwachting van info werknemer’.
Ook je werknemer kan een bijlage toevoegen.

Bij sommige aanvragen moet je verplicht een bijlage toevoegen. Zonder bijlage kan de aanvraag niet worden verzonden naar de RVA voor behandeling.

Je voegt een bijlage als volgt toe:

  1. Ga naar Break@work en kies in het linkermenu ‘Dien een nieuwe aanvraag in’.
  2. Selecteer de werknemer voor wie je een bijlage wil toevoegen.
  3. Kies in het linkermenu ‘Bijgevoegde stukken’.
  4. Selecteer de aanvraag in kwestie en klik op ‘Volgende’.
  5. Voeg een bijlage toe en klik op ‘Bevestigen’.

Je werknemer kan de bijlage ook toevoegen aan de aanvraag. Je vindt de procedure hier terug.

Voor aanvragen waar je niet verplicht bent een bijlage toe te voegen, kan je eventuele extra bewijsstukken via het contactformulier bezorgen aan de RVA.

Nee, je kan de aanvraag niet vervolledigen in naam van je werknemer. Werknemers moeten hun identiteit bevestigen met een digitale sleutel.

Je kan de aanvraag vervolledigen samen met je werknemer. Hier vind je meer informatie over de procedure voor werknemers.

Heeft je werknemer moeilijkheden bij het aanvullen van de aanvraag en is het niet mogelijk om de werknemer daarbij te helpen? Vraag je werknemer dan om contact op te nemen met de RVA.

In Break@work vind je een overzicht van de aanvragen die je hebt ingediend voor je werknemers, ook wanneer je die op papier indiende. Het overzicht gaat tot 2 jaar terug in het verleden.

Wanneer je de optie ‘Werknemers mogen me elektronische kennisgevingen toesturen’ hebt geactiveerd, kan je in het overzichtsscherm ook de te verwerken schriftelijke kennisgevingen terugvinden.

Voor de ingediende aanvragen kan je de status opvolgen:

  1. In afwachting van info werknemer
    Je werknemer heeft de aanvraag nog niet aangevuld.
  2. In afwachting van verwerking RVA
    De aanvraag werd aangevuld door je werknemer. De aanvraag staat in de wachtrij voor behandeling.
  3. Wordt behandeld door de RVA
    De aanvraag is in behandeling. Er werd nog geen beslissing genomen.
  4. Afgewerkt door de RVA
    De aanvraag werd behandeld door de RVA. Dat wil zeggen dat we een beslissing namen of ontbrekende gegevens hebben opgevraagd bij je werknemer.
  5. Geannuleerd
    Jij of je werknemer hebben de aanvraag geannuleerd.
  6. Kennisgeving uitgesteld
    Je werknemer heeft je een elektronische kennisgeving toegestuurd. Je hebt de gevraagde startdatum van de loopbaanonderbreking uitgesteld.
    Het recht op uitstel en de maximale duur van het uitstel kan je terugvinden in de infobladen.

Omwille van de privacywetgeving mag de RVA bepaalde gegevens enkel meedelen aan je werknemer. Enkel bij een weigering of herziening van het gevraagde verlofstelsel brengen we je als werkgever ook rechtstreeks op de hoogte.
We sturen onze beslissing over de aanvraag altijd naar je werknemer (per post of, indien geactiveerd, naar de eBox). Je kan de werknemer vragen om je op de hoogte te brengen van onze beslissing.

Bij problemen met de onlinediensten contacteer je het Contactcenter Eranova.

Voor meer inhoudelijke vragen kan je de RVA telefonisch of via het contactformulier contacteren.

Als je een foutmelding krijgt in een rode of gele kader wijst dat op een mogelijk probleem:

  • Gele waarschuwingen kan je negeren door op 'Volgende' te klikken. Dat kan soms noodzakelijk zijn om een specifieke uitzondering op de reglementering aan te vragen (uitzonderingen op de minimumduur, ouderschapsverlof voor een kind ouder dan 12 jaar ...). Kijk de ingevoerde gegevens goed na voordat je de waarschuwing negeert. Als de aanvraag niet aan alle voorwaarden voldoet, zullen we je werknemer contacteren om dat te bespreken.
  • Rode waarschuwingen zijn blokkerend. Ze wijzen op een probleem met de ingevoerde gegevens, vaak van reglementaire aard. Corrigeer de ingevoerde gegevens om verder te kunnen gaan.

Onderwijs

Alle stelsels loopbaanonderbreking kan je online aanvragen.

Vanaf 01.09.2024 kan de onderwijssector online aanvragen indienen.
Er is specifiek voor de onderwijssector een overgangsperiode voorzien tot 31 december 2024.
Ondervind je problemen bij het indienen van de online aanvraag? Tijdens die overgangsperiode kun je nog een uitzondering aanvragen om je aanvraag op papier in te dienen. Neem hiervoor contact met ons op.

Vanaf 01.01.2025 is de online aanvraag ook verplicht voor de onderwijssector.

Toegang tot het dossier loopbaanonderbreking wordt verleend op basis van het KBO-nummer. Het is niet mogelijk om toegang te verlenen op basis van een vestigingsnummer.

Je kan alle aanvragen raadplegen die onder het KBO-nummer van de school zijn ingediend.
Aanvragen die door andere KBO-nummers voor jouw personeelslid zijn ingediend, kan je niet raadplegen.

Personeelsleden die tewerkgesteld zijn door de Vlaamse, Franse of Duitstalige Gemeenschap zijn niet automatisch zichtbaar in het online dossier.

Om voor die personeelsleden een online aanvraag in te dienen, moet je een bijkomende toegang aanvragen via Social Security. Onze handleiding en instructievideo helpen je bij het aanvragen van de toegang en het indienen van de online aanvraag.

Ondervind je problemen bij het aanvragen van de toegang of het indienen van de online aanvraag? Neem dan contact met ons op.

Opgelet:
Scholen of ondernemingen die uitsluitend gesubsidieerd onderwijzend personeel in dienst hebben, kunnen de toegang niet aanvragen.

Neem contact met ons op wanneer je een aanvraag wil indienen voor dergelijke personeelsleden.

Als het gaat om een onderwijzend personeelslid dat door een van de gemeenschappen wordt tewerkgesteld, moet een van de scholen de volledige online aanvraag indienen. Neem daarvoor contact op met de school/scholen waar het personeelslid wordt tewerkgesteld.

Als het personeelslid onder verschillende gemeenschappen wordt tewerkgesteld, moet er voor elke gemeenschap een aparte aanvraag worden ingediend.

OPGELET:

In sommige situaties kan je geen online aanvraag indienen wanneer het personeelslid wordt tewerkgesteld bij verschillende gemeenschappen of werkgevers.
Meer informatie hierover vind je bij de vraag ‘Ik werk bij verschillende werkgevers. Kan ik een online aanvraag indienen?’.

Je kan geen meerdere contracttypes of statuten aanduiden bij de online aanvraag.

Is je personeelslid tewerkgesteld onder meerdere contracttypes? Kies dan een van de contracttypes en verduidelijk de keuze in de commentaarzone wanneer je een nieuwe online aanvraag aanmaakt.