Trajecten van geactiveerde leefloners traag maar succesvol

14-11-2023

 Werkloze voormalig leefloners die via het OCMW een tewerkstellingstraject hebben gevolgd, hebben vaak nog zeer lang begeleiding nodig, maar die begeleiding werpt wel vruchten af.

 

Dat blijkt uit een analyse van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) die inzicht geeft in het activeringspotentieel van de leefloners die een tewerkstellingstraject hebben voltooid en zijn ingestroomd in de werkloosheid. Dit soort trajecten is in de eerste plaats bedoeld om leefloners de kans te geven uit de armoede te ontsnappen, door hen voldoende dagen aan het werk te zetten om het recht op een werkloosheidsuitkering te openen. Wat er daarna met hen gebeurt, werd nu uitgebreid in kaart gebracht door onderzoekers van de RVA.

Algemeen tekent zich het beeld af van personen die lang in de werkloosheid blijven. “Gemiddeld duurt hun traject binnen de werkloosheid 6 jaar en 2 maanden. Slechts 1 op de 7 raakt in het eerste jaar weer uit de werkloosheid, terwijl de helft er na 5 jaar nog altijd niet is uitgeraakt,” zegt Michiel Segaert, hoofd van de RVA-studiedienst.

Tijdens hun periode in de werkloosheid blijven ze echter niet bij de pakken zitten: ze volgen opleidingen, nemen deel aan activeringsprogramma’s of gaan tijdelijk aan de slag. “Er is dus in vele gevallen sprake van een positieve toenadering tot de arbeidsmarkt, ook al kunnen ze nog niet volledig loskomen van de werkloosheidsuitkering,” verklaart Michiel Segaert. Daarnaast zien we ook dat als zij opnieuw werk vinden, het gaat om duurzame, bestendige jobs. Hun traject is dus lang, maar aan het einde van de rit kunnen ex-leefloners er wel in slagen goede jobs te bemachtigen. 

Raadpleeg de volledige publicatie  hier.

Op onze website vindt u nog tal van andere statistische publicaties. Mocht u niet vertrouwd zijn met de gebruikte terminologie, raadpleeg dan zeker de rubriek Methodologie op onze site.