Tijdelijke werkloosheid schorsing bedienden ingevolge werkgebrek – Niet btw-plichtige ondernemingen

04-12-2023

Om een beroep te kunnen doen op het stelsel van tijdelijke werkloosheid schorsing bedienden ingevolge werkgebrek, moeten werkgevers aantonen dat ze een onderneming in moeilijkheden zijn.

Werkgevers moeten een daling van de omzet, productie of bestellingen kunnen aantonen van minstens 10% in een van de laatste vier kwartalen vóór de eerste mededeling schorsing bedienden werkgebrek, tegenover het overeenstemmende kwartaal van een van de twee vorige kalenderjaren. Dat bewijs wordt geleverd door bij de RVA een formulier C106A in te dienen, samen met de btw-aangiften.

Vanaf 3 december 2023 kunnen ook niet btw-plichtige ondernemingen een regeling van tijdelijke werkloosheid schorsing bedienden ingevolge werkgebrek invoeren (artikel 15 van de wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen, BS 23.11.2023).

Die ondernemingen kunnen het bewijs van de daling van de omzet, productie of bestellingen leveren door bij de RVA van een formulier C106A-NBTW in te dienen, samen met alle documenten of rechtvaardigingsstukken van boekhoudkundige aard, andere dan btw-aangiften.

Meer uitleg over de te volgen procedure staat in infobladen E54 en E55.