Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze?
Inhoud van deze pagina
T50
Laatste update : 04.02.2025
Wat zijn uw verplichtingen gedurende de maand waarin er tijdelijke werkloosheid voorkomt?
Controlekaart
U moet ten laatste op de eerste effectieve werkloosheidsdag van de maand en vóór het normale uur van aanvang van de arbeid een controlekaart tijdelijke werkloosheid invullen.
Vanaf 01.01.2025 moet de controlekaart tijdelijke werkloosheid (eC3.2) verplicht elektronisch worden ingevuld, via de portaalsite van de sociale zekerheid of via de app eC3.2 die beschikbaar is in de appstore van uw smartphone.
Hieruit volgt dat u geen gebruik meer kan maken van de papieren controlekaarten C3.2A en dat uw werkgever u geen papieren controlekaarten meer mag overhandigen, behalve indien u tewerkgesteld bent in een maatwerkbedrijf of sociale werkplaats (PC 327).
!!! Opmerking: tot en met 30.06.2025geldt er evenwel een overgangsregeling. Tijdens die periode kan onder bepaalde voorwaarden aan de werkgever of de werknemer door de RVA een afwijking worden toegestaan om verder gebruik te maken van de papieren controlekaart. Meer info daarover staat in het infoblad E2/T2 - Overgangsregeling.
Vanaf de eerste werkloosheidsdag moet u de elektronische controlekaart eC3.2 invullen volgens de instructies vermeld in de legende. In de bouwsector moet u de controlekaart elke maand invullen, van het begin tot het einde van de maand, ongeacht of u tijdelijk werkloos bent of niet.
Belangrijk: elke dag waarop u werkt, moet u aanduiden op uw controlekaart, en dit vóór de aanvang van de arbeid. De de dagen waarop u tijdelijk werkloos bent, laat u blanco.
Meer uitleg over het invullen van de elektronische controlekaart, vindt u in het infoblad T71.
Op het einde van de maand moet u u uw elektronische controlekaart verzenden naar uw uitbetalingsinstelling. In de bouwsector moet u uw controlekaart enkel verzenden naar uw uitbetalingisntelling indien u in de loop van de maand tijdelijk werkloos bent gesteld.
U moet zonder arbeid en zonder loon zijn
U bent niet vergoedbaar tijdens de periode waarin u nog recht hebt op loon (bijvoorbeeld de door een andere werkgever verschuldigde verbrekingsvergoeding).
U hebt geen recht op tijdelijke werkloosheidsuitkeringen voor dagen waarop:
- u voor uzelf een activiteit verricht die ingeschakeld kan worden in het economisch ruilverkeer van goederen en diensten en die niet beperkt is tot het gewoon beheer van eigen bezit, tenzij deze activiteit wordt verricht in het kader van het voordeel “Springplank naar zelfstandige”;
- u voor een derde een activiteit verricht waarvoor u enig loon of materieel voordeel ontvangt dat tot uw levensonderhoud of dat van uw gezin bijdraagt.
Deze prestaties moeten ook worden aangeduid op uw elektronische controlekaart eC3.2.
U moet arbeidsgeschikt zijn
In geval van ziekte tijdens uw tijdelijke werkloosheid kunt u geen tijdelijke werkloosheidsuitkeringen ontvangen. Om recht te hebben op werkloosheidsuitkeringen moet u arbeidsgeschikt zijn in de zin van de ziekte-en invalidiveitsverzekering.
U zult in principe door uw ziekenfonds worden vergoed (artikel 56 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten). U moet een medisch getuigschrift opsturen naar uw ziekenfonds binnen de 48 uren en uw werkgever verwittigen van de ziektedagen.
U moet ziektedagen op uw elektronische controlekaart eC3.2 aanduiden met de letter Z.
U moet in België verblijven
Om uitkeringen te genieten moet u een gewone verblijfplaats hebben in België en er effectief verblijven.
Door de reglementering zijn op deze regel uitzonderingen voorzien.
Grensarbeiders die in het buitenland verblijven en die tijdelijk werkloos worden in België worden vrijgesteld van de verplichting om in België te verblijven.
U mag de leeftijd van 66 jaar niet bereikt hebben
U kunt geen uitkeringen meer genieten vanaf de maand volgend op de maand waarin u 66 jaar wordt.
Hierop bestaat een uitzondering. Indien u geen pensioen geniet (een volledig, onvolledig of overlevingspensioen), kunt u na uw 66 jaar nog uitkeringen als tijdelijk werkloze genieten. U kunt evenwel géén uitkeringen genieten indien de tijdelijke werkloosheid het gevolg is van een schorsing van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht.
Moet u ingeschreven zijn als werkzoekende?
Indien u tijdelijk werkloos wordt gesteld wegens overmacht of op grond van gebrek aan werk wegens economische oorzaken, dan moet u zich na de eerste 3 maanden als werkzoekende inschrijven bij de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling.
Deze verplichting geldt niet indien u tijdelijk werkloos werdt gesteld wegens medische overmacht.
Indien u gedurende twee opeenvolgende weken het werk volledig hervat, stopt de periode van 3 maanden en begint een nieuwe periode van 3 maanden te lopen.
Voor de andere vormen van tijdelijke werkloosheid (slecht weer, technische stoornis) bent u vrijgesteld van de verplichting om ingeschreven te zijn als werkzoekende.