Wat zijn de gevolgen van uw gezondheidstoestand op uw recht op uitkeringen?
Inhoud van deze pagina
T196
Laatste update : 11.03.2025
Waarover gaat dit infoblad?
Om werkloosheidsuitkeringen te kunnen genieten, moet u arbeidsgeschikt zijn. In bepaalde situaties kan de arbeidsongeschikte werknemer (die al dan niet gebonden is door een arbeidsovereenkomst) toch werkloosheidsuitkeringen genieten. Die situaties worden omschreven in dit infoblad.
Dit infoblad bevat geen informatie over
- de toelating tot het recht op werkloosheidsuitkeringen na een periode van ziekte, op basis van ziekte-uitkeringen die voordien werden ontvangen (zie infoblad T31 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? (rva.be);
- de invloed van ziekte-uitkeringen ontvangen door personen met wie u samenwoont, op het bepalen van uw gezinssituatie en het bedrag van uw werkloosheidsuitkering (zie infoblad T147 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA Wat is uw gezinstoestand? (rva.be).
Definities
De begrippen in dit infoblad kunnen als volgt worden omschreven:
- Volledige werkloosheid: het gaat om een periode van werkloosheid tijdens dewelke u niet was gebonden door een arbeidsovereenkomst. Tijdens die periode kunt u een van de volgende uitkeringen volledige werkloosheid genieten:
- Werkloosheidsuitkeringen. Dat zijn uitkeringen die u kunt genieten na een voldoende lange periode van tewerkstelling als loontrekkende werknemer.
- Inschakelingsuitkeringen. Dat zijn uitkeringen die u onder bepaalde voorwaarden kunt genieten wanneer u uw studies hebt voleindigd.
- Beschermingsuitkeringen. Dat zijn de uitkeringen die u kunt genieten wanneer u geen recht meer hebt op inschakelingsuitkeringen en u erkend bent als niet-toeleidbare werkzoekende. Meer informatie daarover vindt u in het infoblad T165 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Wat zijn de gevolgen als u werkloosheidsuitkeirngen krijgt en bent erkend als niet-toeleidbaar werkzoekende? (rva.be)'.
- Tijdelijke werkloosheid: het gaat om de periode van werkloosheid tijdens dewelke de uitvoering van uw arbeidsovereenkomst tijdelijk (volledig of gedeeltelijk) wordt geschorst en tijdens dewelke u uitkeringen tijdelijke werkloosheid geniet.
- Arbeidsongeschiktheid is een situatie waarin u niet in staat bent uw werk uit te oefenen als gevolg van een ziekte of een ongeval. Het begrip ongeschiktheid dat wordt gebruikt in de werkloosheidsreglementering komt overeen met het begrip ongeschiktheid dat wordt gebruikt op het vlak van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Het gaat om de situatie waarin u al uw activiteiten hebt gestaakt als direct gevolg van het ontstaan of verergeren van letsels of functionele stoornissen die hebben geleid tot een vermindering van uw verdienvermogen met ten minste 67%.
- De ziekte- en invaliditeitsverzekering is de verplichte verzekering voor geneeskundige verstrekkingen en vergoedingen inzake arbeidsongeschiktheid en moederschapsverzekering. Meer informatie hierover vindt u op de website van het RIZIV: 'Thema's | RIZIV (fgov.be)' of neem contact op met uw ziekenfonds.
Bent u arbeidsongeschikt?
U bent arbeidsongeschikt als de erkend arts van de RVA of de adviserend arts van het ziekenfonds u als zodanig erkent.
Om uw percentage van arbeidsongeschiktheid te bepalen, kijken die artsen naar uw vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien door uw werk en onderzoeken ze de redenen waarom u niet langer in staat bent om een beroepsactiviteit uit te oefenen.
Meer informatie over dit begrip vindt u op de website van het RIZIV: 'Aangifte en erkenning van uw arbeidsongeschiktheid als werknemer/werkloze | RIZIV (fgov.be)'. U kunt daarvoor ook contact opnemen met uw ziekenfonds.
Als u minstens 67% arbeidsongeschikt bent, bent u niet langer in staat om te werken. Als u volledig werkloos bent, hebt u geen recht meer op werkloosheidsuitkeringen, maar kunt u in principe wel vergoed worden door uw ziekenfonds.
Als u tijdelijk werkloos bent, hebt u geen recht meer op werkloosheidsuitkeringen, maar zolang u geen recht hebt op het gewaarborgd loon, kunt u in principe worden vergoed door uw ziekenfonds.
Als u een deeltijdse werknemer bent met een inkomensgarantie-uitkering, hebt u nog steeds recht op de inkomensgarantie-uitkering van de RVA tijdens de periode die door het gewaarborgd loon wordt gedekt. Vervolgens kunt u in principe een vergoeding krijgen van uw ziekenfonds.
U kunt een uitkering van de RVA krijgen zodra u weer arbeidsgeschikt bent. Raadpleeg voor meer informatie het informatieblad T75 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: Hoe moet u een aanvraag indienen na een onderbreking van de werkloosheid? (rva.be)'.
Als u werkloos bent met bedrijfstoeslag (SWT), bent u automatisch vrijgesteld van de verplichting om arbeidsgeschikt te zijn en hebt u de keuze tussen werkloosheidsuitkeringen en uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid. U mag de twee stelsels echter niet cumuleren. Raadpleeg voor meer informatie over de werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT) infobladen T124 en T125 die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: Welke zijn de voorwaarden om recht te hebben op het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT)? (rva.be)', 'Welke verplichtingen heeft een werknemer in het kader van het stelsel van werkloosheids met bedrijfstoeslag (SWT)? (rva.be)'.
Bent u in zwangerschapsverlof?
Als u in zwangerschapsverlof bent, hebt u geen recht op uitkeringen van de RVA. In principe ontvangt u moederschapsuitkeringen die worden betaald door uw ziekenfonds.
U moet de RVA op de hoogte brengen van het begin van uw zwangerschapsverlof en de letter Z op uw controlekaart vermelden.
Meer informatie over moederschapsuitkeringen vindt u op de website van het RIZIV: 'Moederschapsrust voor werkneemsters en werklozen | RIZIV (fgov.be)', of neem contact op met uw ziekenfonds.
U kunt een uitkering van de RVA krijgen aan het einde van uw zwangerschapsverlof. Raadpleeg voor meer informatie het infoblad T75 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: Hoe moet u een aanvraag indienen na een onderbreking van de werkloosheid? (rva.be)'.
Hebt u een blijvende verminderde arbeidsgeschiktheid?
Principes
U bent verminderd arbeidsgeschikt als u in staat bent om een beroepsactiviteit uit te oefenen, maar door de erkend arts van de RVA wordt erkend als iemand die blijvend arbeidsongeschikt is voor minstens 33% (maar minder dan 67%).
Als vergoede werkloze met verminderde arbeidsgeschiktheid hebt u in principe recht op de fixering van het bedrag van uw werkloosheidsuitkeringen.
De gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Actiris, Forem, ADG) kan ook beslissen om de procedure voor het controleren van de actieve beschikbaarheid op te schorten.
Om die maatregelen te genieten, moet u contact opnemen met uw uitbetalingsinstelling om een formulier C47 in te dienen. Het werkloosheidsbureau van de RVA zal u uitnodigen voor een medisch onderzoek door de erkende arts die de RVA heeft aangesteld.
Fixering van het bedrag van uw werkloosheidsuitkeringen
Het volgende geldt alleen als u werkloosheidsuitkeringen ontvangt na een tewerkstelling. Zie het infoblad T31 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? (rva.be)'.
Werkloosheidsuitkeringen zijn degressief. Dat betekent dat het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen na verloop van tijd zal verminderen.
U doorloopt een eerste, tweede en ten slotte een derde vergoedingsperiode. Zie daarover infoblad T67 onder de rubriek 'Hoe evolueren uw uitkeringen?' dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Hoeveel bedraagt uw uitkering na een tewerkstelling? (rva.be)'.
Wanneer erkend wordt dat u een permanente verminderde arbeidsgeschiktheid hebt van minstens 33%, kan het bedrag van uw werkloosheidsuitkeringen worden gefixeerd.
Als u wordt erkend als iemand met een blijvende verminderde geschiktheid vanaf een datum gelegen vóór uw vergoeding in de tweede vergoedbaarheidsperiode, zal het bedrag van uw werkloosheidsuitkering dalen tot de tweede vergoedbaarheidsperiode en daarna ongewijzigd blijven voor de volledige duur van uw werkloosheid.
Als u wordt erkend als iemand met blijvende verminderde geschiktheid vanaf een datum gelegen in uw tweede vergoedbaarheidsperiode of later, blijft het bedrag van uw uitkering ongewijzigd vanaf die datum.
Opschorting van de controle van de actieve beschikbaarheid door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling
Als de erkend arts van de RVA uw blijvende verminderde arbeidsongeschiktheid van minstens 33% erkent, kunt u de volgende specifieke maatregelen genieten:
- vrijgesteld zijn van de verplichting om zelf actief naar werk te zoeken door regelmatige en gevarieerde stappen te ondernemen (op voorwaarde dat een intensief begeleidingstraject wordt gevolgd dat aangepast is aan uw gezondheidstoestand, van een duur van maximum 12 maanden);
- de schorsing van de procedure van controle op de actieve beschikbaarheid bekomen tijdens de periode waarin u een begeleidingstraject volgt dat aangepast is aan uw gezondheidstoestand en dat u wordt voorgesteld door de bevoegde gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (die schorsing mag niet langer duren dan 12 maanden, berekend van datum tot datum, vanaf de datum waarop het begeleidingstraject aanving);
De toekenning van die specifieke maatregelen valt onder de bevoegdheid van de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling die bevoegd is naargelang uw woonplaats (VDAB, Actiris, Forem of ADG) en niet onder de bevoegdheid van de RVA.
Het verzoek om een medisch onderzoek kan worden ingediend:
- tijdens uw beroepsinschakelingstijd;
- in het kader van het recht op inschakelingsuitkeringen;
- in het kader van het recht op werkloosheidsuitkeringen.
Bent u arbeidsgeschikt?
Als u minder dan 67% arbeidsongeschikt bent, bent u arbeidsgeschikt. Dat kan het geval zijn als u een arbeidsongeschiktheid hebt van minder dan 33% of een tijdelijke ongeschiktheid van ten minste 33% (maar minder dan 67%). Uw gezondheidstoestand heeft dan geen invloed op uw recht op uitkeringen.
Bent u arbeidsgeschikt, maar niet langer in staat om het overeengekomen werk uit te voeren vanwege uw gezondheidstoestand?
De uitvoering van uw overeenkomst wordt geschorst
Als u tijdelijk niet meer in staat bent om het overeengekomen werk uit te voeren, dan kunt u in principe uitkeringen tijdelijke werkloosheid ontvangen wegens medische overmacht. Meer informatie vindt u in de volgende infobladen die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T32 'Hebt u recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid? (rva.be)', T50 'Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze? (rva.be)' en E24 'Tijdelijke werkloosheid - overmacht (rva.be).
Uw arbeidsovereenkomst wordt beëindigd volgens de specifieke procedure voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens medische overmacht
U of uw werkgever kunnen uw arbeidsovereenkomst beëindigen op grond van medische overmacht als u definitief ongeschikt bent verklaard voor het overeengekomen werk en de specifieke procedure voor het beëindigen van uw arbeidsovereenkomst op grond van medische overmacht is doorlopen.
Tijdens die procedure kunt u recht hebben op een uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht.
Neem contact op met uw uitbetalingsinstelling om een aanvraag om uitkeringen tijdelijke werkloosheid in te dienen. Meer informatie vindt u in infoblad E24, dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'tijdelijke werkloosheid - overmacht (rva.be)'.
Zodra uw arbeidsovereenkomst is afgelopen, neemt u contact op met uw uitbetalingsinstelling om uitkeringen volledige werkloosheid aan te vragen. Meer informatie vindt u in de volgende infobladen die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T31: 'Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? (rva.be)' en T74 'Hoe moet u een aanvraag indienen na een tewerkstelling? (rva.be)'.
U verlaat uw werk
Er is sprake van werkverlating wanneer u op eigen initiatief uw werk verlaat, hetzij door zelf ontslag te geven, hetzij door ongewettigd afwezig te zijn op uw werk. In principe wordt een verbreking van de arbeidsovereenkomst in onderling overleg met uw werkgever ook als een werkverlating beschouwd.
Als u uw werk verlaat zonder geldige reden, kunt u een sanctie krijgen.
Als u denkt dat u definitief niet meer in staat bent om het werk uit te voeren dat u met uw werkgever bent overeengekomen, kan uw gezondheidstoestand een legitieme reden zijn om uw werk te verlaten.
De reden waarom u uw werk verlaat, moet u aangeven in het dossier met de uitkeringsaanvraag dat u samen met uw uitbetalingsinstelling samenstelt.
Het werkloosheidsbureau van de RVA zal u vragen om langs te gaan bij een door de RVA aangeduide erkend arts.
Als de erkend arts na uw medisch onderzoek verklaart dat u:
- definitief ongeschikt bent om uw job uit te oefenen:
had u een legitieme reden om uw werk te verlaten en zal u geen sanctie krijgen.
- geschikt bent om uw job uit te oefenen:
wordt u geacht uw werk te hebben verlaten zonder legitieme reden en kunt u een waarschuwing krijgen of worden uitgesloten van het recht op uitkeringen voor ten minste 4 weken en maximum 52 weken. Een deel of het geheel van die periode van uitsluiting kan het voorwerp vormen van een uitstel, d.w.z. dat u tijdens de periode van uitstel het recht op uitkeringen behoudt.
Raadpleeg voor meer informatie het infoblad T47 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'In welke gevallen kunt u een sanctie krijgen? (volledige werkloosheid) (rva.be)'.
Hebt u geen verdienvermogen?
Principes
U hebt geen verdienvermogen als u als zodanig wordt verklaard door de erkend arts van de RVA, door de adviserend arts van het ziekenfonds of na een rechterlijke beslissing.
U wordt geacht geen verdienvermogen te hebben als u geen enkele beroepsactiviteit op regelmatige en winstgevende basis kunt uitoefenen als gevolg van een ernstige handicap die al bestond voordat u de arbeidsmarkt betrad.
Als u geen recht hebt op uitkeringen ten laste van de RVA, raadpleeg dan de volgende website: 'Inkomensvervangende tegemoetkoming | Handicap Belgium'.
Als u recht hebt op uitkeringen ten laste van de RVA, bent u onderworpen aan alle verplichtingen die gelden voor volledig werklozen. U bent echter niet onderworpen aan de controle van de actieve beschikbaarheid. U moet dus passief beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en reageren op de aanbiedingen en uitnodigingen die u worden toegestuurd door de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Actiris, Forem, ADG), die op de hoogte wordt gebracht van uw situatie.
Hebt u recht op een uitkering als u erkend bent als iemand zonder verdienvermogen?
U bevindt zich in de beroepsinschakelingstijd?
U hebt geen recht op inschakelingsuitkeringen aan het einde van uw beroepsinschakelingstijd.
U ontvangt inschakelingsuitkeringen?
U behoudt die uitkeringen en uw gebrek aan verdienvermogen heeft geen invloed op de einddatum van uw recht op inschakelingsuitkeirngen.
Raadpleeg voor meer informatie over het recht op inschakelingsuitkeringen het infoblad T35, dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Hebt u recht op uitkeringen na studies? (rva.be)'.
Meer informatie over de duur van het recht op inschakelingsuitkeringen vindt u in infoblad T156, beschikbaar bij uw uitbetalingsinstelling of op de RVA-website: 'Hoelang hebt u recht op de inschakelingsuitkeringen? (rva.be)'.
Ontvangt u beschermingsuitkeringen of wilt u ze ontvangen?
Als wordt erkend dat u geen verdienvermogen hebt, hebt u geen recht op beschermingsuitkeringen.
Als u al beschermingsuitkeringen ontvangt op het moment dat u wordt erkend als zonder verdienvermogen, eindigt uw recht op beschermingsuitkeringen de dag nadat de RVA u de beslissing heeft gestuurd waarin staat dat uw recht is geëindigd.
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in het infoblad T166 dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Heeft u recht op beschermingsuitkeringen? (rva.be)'.
Ontvangt u werkloosheidsuitkeringen (op basis van een vroegere tewerkstelling in loondienst)?
Uw gebrek aan verdienvermogen heeft geen invloed op uw recht op werkloosheidsuitkeringen. U blijft onderworpen aan de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen.
Hoe verloopt het medisch onderzoek?
In de volgende gevallen nodigt het werkloosheidsbureau van de RVA u uit voor een medisch onderzoek:
- het werkloosheidsbureau wil uw arbeidsgeschiktheid of de reden waarom u uw werk hebt verlaten, controleren;
- de gewestelijke dienst voor arbeidsbemiddeling (VDAB, Actiris, Forem of ADG) heeft zijn twijfels over uw arbeidsgeschiktheid meegedeeld aan de RVA;
- u hebt gevraagd om in aanmerking te komen voor een van de bovenstaande maatregelen vanwege uw gezondheidstoestand (via het formulier C47).
De directeur van het bevoegde werkloosheidsbureau wijst de arts aan die belast wordt met het medisch onderzoek. Neem zodra u de uitnodiging hebt ontvangen contact op met de arts om een datum af te spreken voor het medisch onderzoek.
Als u dat wil, kunt u zich tijdens het onderzoek laten bijstaan door uw huisarts.
Kunt u uitkeringen van de RVA combineren met uitkeringen die worden toegekend als gevolg van een arbeidsongeschiktheid?
U krijgt een uitkering volgens een Belgisch verzekeringsstelsel voor geneeskundige verzorging en uitkeringen
U kunt geen uitkeringen van de RVA ontvangen als u recht hebt op een uitkering in het kader van een Belgisch verzekeringsstelsel voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.
Worden bedoeld:
- de uitkeringen toegekend door het ziekenfonds (RIZIV) door ziekte of invaliditeit (inclusief zwangerschapsverlof);
- de uitkeringen toegekend in de stelsels die van toepassing zijn op ambtenaren, leerkrachten en specifieke beroepscategorieën.
Geniet u een uitkering volgens de Belgische wetgeving inzake de vergoeding van schade ten gevolge van arbeidsongevallen, ongevallen op weg naar het werk of beroepsziekten?
U bent tijdelijk arbeidsongeschikt als gevolg van een arbeidsongeval, een ongeval op weg naar het werk of een beroepsziekte
In dat geval hebt u geen recht op uitkeringen van de RVA. Tijdens die periode hebt u recht op een dagelijkse vergoeding voor tijdelijke volledige of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, betaald door de verzekeringsmaatschappij van uw werkgever of door FEDRIS. Meer informatie vindt u op de volgende website: 'Vergoedingen na arbeidsongeval | socialezekerheid.be (socialsecurity.be)' of neem contact op met je uitbetalingsinstelling.
U hebt een blijvende ongeschiktheid als gevolg van een arbeidsongeval, een ongeval op weg naar het werk of een beroepsziekte
U kunt uw uitkeringen wegens blijvende arbeidsongeschiktheid volledig combineren met uitkeringen van de RVA, op voorwaarde dat een medisch onderzoek aantoont dat u arbeidsgeschikt bent (ongeschiktheid van minder dan 67%).
U moet dat aangeven bij uw uitbetalingsinstelling.
Ontvangt u een vergoeding krachtens een ander socialezekerheidsstelsel?
Daaronder vallen ook de vergoedingen die u worden toegekend door een buitenlandse instelling of internationale instelling omwille van arbeidsongeschiktheid of invaliditeit.
Die uitkeringen kunnen worden gecumuleerd met uitkeringen van de RVA als u aan alle onderstaande voorwaarden voldoet:
- de betaling van die vergoedingen door de buitenlandse of internationale instelling is niet gekoppeld aan een verbod om te werken;
EN
- Uw arbeidsgeschiktheid blijkt uit een medisch onderzoek (arbeidsongeschiktheid van minder dan 67%).
U moet dat aangeven bij uw uitbetalingsinstelling. U moet ook aangeven of u het werk mag hervatten zonder die uitkering te verliezen en een bewijs van het ontvangen nettobedrag bijvoegen.
Het werkloosheidsbureau van de RVA kan u vragen om langs te gaan bij een door de RVA aangeduide erkend arts.
De vergoeding van een buitenlandse instelling:
- in geval van een arbeidsongeval of beroepsziekte, kan volledig worden gecumuleerd;
- in geval van ziekte of invaliditeit, leidt tot een vermindering van het dagbedrag van de werkloosheidsuitkering. Het deel van de vergoeding boven € 17,38 per dag wordt van dat bedrag afgetrokken. Als u het totale netto jaarinkomen van uw uitkering deelt door 312 (of in het geval van een onvolledig jaar door een evenredig aantal dagen), krijgt u het dagbedrag van de uitkering.
Bent u het niet eens met de beslissing van arbeidsgeschiktheid van de arts van het ziekenfonds?
Principe
Gaat u niet akkoord met die beslissing, dan kunt in beroep gaan bij de arbeidsrechtbank. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u voor de duur van de gerechtelijke procedure provisionele werkloosheidsuitkeringen ontvangen door een formulier C6 in te dienen bij uw uitbetalingsinstelling.
Wat zijn de voorwaarden om provisionele uitkeringen te krijgen?
U moet aantonen dat u beroep hebt aangetekend tegen de beslissing van geschiktheid van de adviserend arts van het ziekenfonds door middel van een kopie van het inleidend verzoekschrift.
Dat bewijs maakt deel uit van uw dossier om uitkeringen aan te vragen en moet daarom binnen de 2 maanden worden ingediend. U wordt dan toegelaten tot het recht op provisionele werkloosheidsuitkeringen op de datum van uw uitkeringsaanvraag.
Er moet wel een onderscheid worden gemaakt tussen twee situaties:
- U hebt geen arbeidsovereenkomst:
Tijdens de gerechtelijke procedure kunt u provisionele uitkeringen volledige werkloosheid ontvangen. Daarvoor moet u toelaatbaar zijn voor uitkeringen volledige werkloosheid. Meer informatie vindt u in de volgende infobladen die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T31: 'Hebt u recht op uitkeringen na een tewerkstelling? (rva.be)' en T35 'Hebt u recht op uitkeringen na studies? (rva.be)'.
- U hebt een arbeidsovereenkomst waarvan de uitvoering is opgeschort vanwege uw arbeidsongeschiktheid:
Tijdens de gerechtelijke procedure kunt provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid ontvangen. Meer informatie over tijdelijke werkloosheid vindt u in het infoblad T32, dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: 'Hebt u recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid? (rva.be)'
Wat zijn uw verplichtingen tijdens de gerechtelijke procedure?
U bent onderworpen aan alle verplichtingen die worden opgelegd aan werklozen.
U wordt wel als arbeidsgeschikt beschouwd totdat de arbeidsrechtbank een beslissing heeft genomen. Tijdens de procedure zal u dus niet worden uitgesloten van het recht op een werkloosheidsuitkering op basis van die ongeschiktheid.
Als u geen arbeidsovereenkomst hebt, raadpleeg dan het infoblad T52, dat beschikbaar is bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: Wat zijn uw verplichtingen tijdens uw werkloosheid? (rva.be)'.
Als u een arbeidsovereenkomst hebt en tijdelijk werkloos bent, lees dan het infoblad T50: 'Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze? (rva.be)'.
U moet alle nodige stappen ondernemen om binnen een redelijke termijn een rechterlijke uitspraak te krijgen over uw arbeidsgeschiktheid. Het werkloosheidsbureau zal regelmatig controleren of u de procedure opvolgt en u moet dus antwoorden op de vragen van het werkloosheidsbureau. Als het werkloosheidsbureau vindt dat u de gerechtelijke procedure langer laat aanslepen dan nodig of als u niet reageert op de vragen van het werkloosheidsbureau, kunt u worden uitgesloten van het recht op provisionele werkloosheidsuitkeringen.
Wat gebeurt er na de gerechtelijke procedure?
U bent verplicht om het werkloosheidsbureau onmiddellijk op de hoogte te brengen van de beslissing van de rechtbank.
U hebt uw beroep ingetrokken
Als u uw beroep intrekt, moet u daarvan onmiddellijk uw werkloosheidsbureau op de hoogte brengen.
Als u de RVA niet onmiddellijk op de hoogte brengt van uw intrekking, kunnen alle uitkeringen worden teruggevorderd die u hebt ontvangen sinds de datum van de beslissing waarmee uw intrekking is vastgelegd.
De gevolgen van het intrekken van uw beroep zijn de volgende:
- U hebt geen arbeidsovereenkomst:
- Als u uzelf nog steeds als ongeschikt beschouwt, hebt u geen recht op uitkeringen volledige werkloosheid.
- Als u uzelf als geschikt beschouwt, kunt u in principe uitkeringen volledige werkloosheid ontvangen.
- U hebt een arbeidsovereenkomst waarvan de uitvoering werd opgeschort vanwege uw arbeidsongeschiktheid:
- Als u uw beroep intrekt en uw geschiktheid om te werken dus niet langer betwist, moet u opnieuw aan het werk en kunt u in principe geen provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid meer krijgen. Als u echter tijdelijk ongeschikt bent om het werk uit te voeren waarvoor u bent aangenomen, kunt u in principe recht hebben op uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht. Zie het vorige punt 'Bent u arbeidsgeschikt, maar niet langer in staat om het overeengekomen werk uit te voeren vanwege uw gezondheidstoestand?'.
Meer informatie vindt u in de volgende infobladen, die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T32: 'Hebt u recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid? (rva.be)', T50: 'Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze? (rva.be)' en E24 'Tijdelijke werkloosheid - overmacht (rva.be)'.
Uw beroep werd ongegrond verklaard
Dat betekent dat u als arbeidsgeschikt moet worden beschouwd.
De gevolgen van een ongegrond verklaard beroep zijn de volgende:
- U hebt geen arbeidsovereenkomst:
- U behoudt de provisionele uitkeringen die u tijdens de gerechtelijke procedure zijn toegekend. In principe hebt u in de toekomst recht op uitkeringen volledige werkloosheid.
- U hebt een arbeidsovereenkomst waarvan de uitvoering werd opgeschort vanwege uw arbeidsongeschiktheid:
- U moet weer aan het werk en hebt geen recht meer op provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid vanaf de datum van de gerechtelijke beslissing. U behoudt de provisionele uitkeringen die u tijdens de gerechtelijke procedure werden toegekend.
Als u echter tijdelijk ongeschikt bent om het werk uit te voeren waarvoor u bent aangenomen, kunt u in principe recht hebben op uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht. Meer informatie vindt u in de volgende infobladen die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T32 'Hebt u recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid? (rva.be)', T50 'Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze? (rva.be)' en E24 'Tijdelijke werkloosheid - overmacht (rva.be).
Uw beroep werd gegrond verklaard
Dat betekent dat u als arbeidsongeschikt moet worden beschouwd. Of u nu wel of geen arbeidsovereenkomst hebt, de gevolgen van een gegrond verklaard beroep zijn de volgende.
U wordt opnieuw vergoed door uw ziekenfonds. In principe zal uw ziekenfonds de RVA vergoeden voor de provisionele uitkeringen die u heeft ontvangen tijdens de gerechtelijke procedure.
Als het bedrag van de achterstallige ziekte- of invaliditeitsuitkeringen lager is dan het bedrag van de provisionele uitkeringen die de RVA u heeft betaald, moet u in principe het resterende saldo terugbetalen aan de RVA.
Het werkloosheidsbureau kan echter beslissen om het bedrag van de terugvordering te beperken tot het brutobedrag van de achterstallige ziekte-uitkeringen waarop u recht hebt als u te goeder trouw hebt gehandeld en als aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- U hebt de gerechtelijke beslissing onmiddellijk meegedeeld aan het werkloosheidsbureau.
- U bent niet verantwoordelijk voor het feit dat het bedrag van de achterstallige ziekte-uitkeringen lager is dan het bedrag van de provisionele uitkeringen die u ontving tijdens de betrokken periode (Voorbeeld: u kunt verantwoordelijk worden gehouden als uw dossier bij het RIZIV onvolledig is);
- U hebt de gerechtelijke procedure niet langer laten aanslepen dan nodig was.
Uw beroep werd onontvankelijk verklaard
Die situatie doet zich voor wanneer u bijvoorbeeld te laat bent met het indienen van uw verzoekschrift bij de arbeidsrechtbank.
De gevolgen van het onontvankelijk verklaren van een beroep zijn de volgende:
- U hebt geen arbeidsovereenkomst:
- Als u uzelf nog steeds als ongeschikt beschouwt, hebt u geen recht op uitkeringen volledige werkloosheid.
- Als u uzelf als geschikt beschouwt, kunt u in principe uitkeringen volledige werkloosheid ontvangen.
- U hebt een arbeidsovereenkomst waarvan de uitvoering werd opgeschort vanwege uw arbeidsongeschiktheid:
- Als u uzelf als arbeidsgeschikt beschouwt, moet u weer aan het werk en kunt u in principe geen provisionele uitkeringen tijdelijke werkloosheid meer krijgen. Als u echter tijdelijk ongeschikt bent om het werk uit te voeren waarvoor u bent aangenomen, kunt u in principe recht hebben op uitkeringen tijdelijke werkloosheid wegens medische overmacht. Meer informatie vindt u in de volgende infobladen die beschikbaar zijn bij uw uitbetalingsinstelling of op de website van de RVA: T32 'Hebt u recht op uitkeringen tijdelijke werkloosheid? (rva.be)', T50 'Wat zijn uw verplichtingen als tijdelijk werkloze? (rva.be)' en E24 'Tijdelijke werkloosheid - overmacht (rva.be).