Tijdelijke werkloosheid - technische stoornis
Inhoud van deze pagina
E27
Laatste update : 01.02.2025
Tijdelijke werkloosheid – Technische stoornis
Dit infoblad beschrijft de voorwaarden en de formaliteiten voor het invoeren van een regeling van tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis voor uw arbeiders.
De schorsing van uitvoering van de arbeidsovereenkomst wegens technische stoornis is voorzien in artikel 49 van de wet van 03.07.1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten.
Als u uw arbeiders ten gevolge van een technische stoornis niet verder kunt tewerkstellen, kunt u hen, mits naleving van bepaalde formaliteiten, tijdelijk werkloos stellen wegens technische stoornis.
Wat wordt er verstaan onder een technische stoornis?
Een technische stoornis is een specifieke vorm van overmacht.
Het gaat om een tijdelijke en onvoorzienbare stoornis die zich voordoet in de onderneming en die betrekking heeft op de technische middelen en uitrusting van de onderneming, waardoor de arbeidsovereenkomsten van de arbeiders tijdelijk niet meer kunnen worden uitgevoerd.
Er is sprake van een technische stoornis wanneer tegelijk aan de volgende voorwaarden voldaan is:
- Er moet een stoornis zijn, d.w.z. een effectieve hinderpaal om nog verder te werken of te produceren.
- De stoornis moet technisch zijn, d.w.z. ze moet betrekking hebben op een van de arbeidsinstrumenten of middelen of op de technische uitrusting die door de onderneming gebruikt wordt.
- De stoornis moet een geval van overmacht zijn, d.w.z. een onvoorzienbare gebeurtenis die zich voordoet buiten de wil (lees de schuld) van de partijen waardoor de verdere uitvoering van de arbeidsovereenkomst volledig onmogelijk gemaakt wordt.
- De stoornis moet tijdelijk zijn. Wanneer de gebeurtenis zodanig is dat een werkhervatting niet meer of slechts na een lange tijd mogelijk is, kan geen tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis worden ingeroepen. Als de arbeidsovereenkomst zou worden beëindigd wegens overmacht, kunnen de arbeiders uitkeringen aanvragen als volledig werklozen.
- De oorzaak van de technische stoornis moet verband houden met het bedrijfsrisico van de onderneming.
- De technische stoornis moet zich voordoen binnen de onderneming.
Dit zijn enkele voorbeelden van technische stoornissen die al dan niet kunnen worden aanvaard:
een machinebreuk
een stroomonderbreking als gevolg van een slechte werking van een machine
een gesprongen waterleiding
een machinebreuk door gebrekkig onderhoud
een stroomonderbreking als gevolg van een elektriciteitspanne die zich voordoet buiten de onderneming
vernielingen door natuurrampen, sabotage
De directeur van het bevoegde werkloosheidsbureau van de RVA (het werkloosheidsbureau van de plaats waar de exploitatiezetel van uw onderneming is gevestigd) zal een beslissing nemen na u eventueel eerst te hebben uitgenodigd of na een controleonderzoek.
Die beslissing is niet tijdsgebonden, maar de RVA zal steeds proberen zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.
Welke werknemers?
De tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis kan worden toegepast:
op de arbeiders;
op de uitzendkrachten-arbeiders;
op de leerlingen-arbeiders die een alternerende opleiding volgen bedoeld in artikel 1bis van het KB van 28.11.1969 tot uitvoering van de wet van 27.06.1969 tot herziening van de besluitwet van 28.12.1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders (met name de leerlingen met een overeenkomst van alternerende opleiding in de Vlaamse Gemeenschap en met een alternerende overeenkomst in de Franse Gemeenschap);
Bedienden kunnen niet tijdelijk werkloos worden gesteld wegens technische stoornis.
Studenten kunnen niet tijdelijk werkloos worden gesteld zolang ze studies met volledig leerplan volgen (behalve tijdens de maanden juli, augustus en september die volgen op het einde van hun studies, als ze nog verbonden zijn door een studentenovereenkomst).
Wanneer?
De arbeiders mogen pas vanaf de 8ste dag tijdelijk werkloos worden gesteld wegens technische stoornis.
Gedurende de eerste 7 kalenderdagen moet u hun loon doorbetalen.
De periode van 7 dagen begint te lopen vanaf de datum waarop de technische stoornis zich voordoet.
Wanneer het werk wordt onderbroken door een technische stoornis en u het gewaarborgd dagloon moet betalen (in toepassing van artikel 27, § 1, 2° van de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten van 03.07.1978), geldt die dag als de eerste dag van de periode van 7 dagen.
Voorbeeld:
op 1 december wordt een bedrijf vernield door een brand te wijten aan een kortsluiting van een machine. De werkgever is voor die dag gewaarborgd dagloon verschuldigd aan de arbeiders die het werk hebben moeten onderbreken. Vanaf 8 december kan de werkgever hen tijdelijk werkloos stellen ingevolge technische stoornis behalve als ze verder aan het werk blijven, bv. voor opruimingswerken.
U moet geen loon betalen wanneer de arbeider passend vervangingswerk dat u hebt voorgesteld, weigert (het moet gaan om vervangingswerk dat overeenstemt met de fysieke en intellectuele vaardigheden en dat verenigbaar is met de beroepskwalificatie van de arbeider).
Formaliteiten
Welke formaliteiten moet u uitvoeren?
- Mededelingen :
de aard van de technische stoornis aan de RVA,
de aard van de technische stoornis aan de ondernemingsraad en,
maandelijks de 1ste effectieve werkloosheidsdag aan de RVA.
- De Afleveren van de papieren controlekaart C3.2A (desgevallend)
- De ASR scenario 2 invoeren (desgevallend)
Na het einde van elke maand de ASR scenario 5 invoeren
Wie voert de formaliteiten uit?
U of uw sociaal secretariaat, als uw mandataris.
Als u uitzendkrachten tewerkstelt, worden bepaalde formaliteiten altijd uitgevoerd door het uitzendkantoor, namelijk:
- de mededelingen aan de RVA van de aard van de technische stoornis en van de 1ste effectieve werkloosheidsdag. Daarin moet staan dat ze worden verstuurd voor uitzendkrachten en ze moeten de naam en het KBO-nummer van uw onderneming bevatten;
- de aangiften sociaal risico, scenario's 2 en 5. Daarin moet ook het KBO-nummer van uw onderneming staan.
Desgevallend levert uzelf of het uitzendkantoor de papieren controlekaart C3.2A af.
HIeronder vindt u meer uitleg over de verschillende formaliteiten:
Mededeling van de aard van de technische stoornis
Uiterlijk de eerste werkdag na de technische stoornis moet u aan de RVA de volgende gegevens mededelen:
- de datum van de technische stoornis;
- de aard van de technische stoornis;
- de begindatum van de schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst (die zal ten vroegste gelegen zijn op de 8ste dag vanaf de dag van de technische stoornis) en de voorziene einddatum.
Aangezien er pas uitkeringen betaald worden vanaf de 8ste dag, heeft het enkel zin die mededeling te versturen als u weet dat de werkonderbreking meer dan 7 dagen zal duren.
Mededeling van de aard van de technische stoornis aan de ondernemingsraad
Uiterlijk de 4de dag na de technische stoornis moet u de ondernemingsraad, of wanneer er geen ondernemingsraad is, de vakbondsafvaardiging op de hoogte brengen van de aard van de technische stoornis.
Maandelijkse mededeling van de 1ste effectieve werkloosheidsdag
U moet ook voor elke werknemer aan de RVA de eerste effectieve dag tijdelijke werkloosheid meedelen.
Dat moet u maandelijks doen op de 1ste dag van de werkelijke schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst of de werkdag die daarop volgt, of als u zeker weet dat de werknemer werkloos zal zijn, de werkdag die voorafgaat aan de eerste effectieve werkloosheidsdag.
Belangrijk:
Voor de eerste maand waarin de werknemer tijdelijk werkloos wordt gesteld ingevolge technische stoornis, kan de mededeling ten vroegste verstuurd worden op de 8ste dag die volgt op de dag van de technische stoornis (of de werkdag die voorafgaat of volgt) aangezien er de eerste 7 dagen recht is op loon.
Onder 'werkdagen' worden alle dagen van de week verstaan, met uitzondering van zondag, de feestdagen, de vervangende feestdagen en de brugdagen.
Opmerking: als de voorafgaande werkdag of de volgende werkdag een zaterdag is, aanvaardt de RVA dat de mededeling verstuurd wordt op de voorafgaande vrijdag of de volgende maandag.
Daaruit volgt o.a. dat:
- voor een deeltijdse werknemer die gewoonlijk van maandag tot woensdag werkt, de mededeling van de eerste werkloosheidsdag:
- gelegen op maandag, ook mag verstuurd worden op de voorgaande vrijdag of op de volgende dinsdag;
- gelegen op woensdag, ook mag worden verstuurd op de voorgaande dinsdag of op de volgende donderdag.
- voor een werknemer tewerkgesteld in weekendoverbruggingsploegen van wie de eerste werkloosheidsdag valt op een zaterdag, de mededeling ook mag worden verstuurd op de voorgaande vrijdag of de volgende maandag.
In geval van nachtarbeid wordt de eerste werkloosheidsdag geacht gelegen te zijn op de dag waarop de arbeid gewoonlijk wordt aangevat. Daaruit volgt dat voor de werknemer die normaal maandagavond om 22 uur begint te werken in de nachtploeg, de mededeling van de eerste werkloosheidsdag ook mag worden verstuurd op de voorgaande vrijdag of de volgende dinsdag.
U bent daarvan vrijgesteld als u gedurende de betrokken kalendermaand voor de betrokken werknemers al een mededeling heeft verstuurd van een eerste effectieve werkloosheidsdag wegens slecht weer of werkgebrek wegens economische oorzaken.
Welke vermeldingen?
De maandelijkse mededeling aan de RVA moet de volgende informatie bevatten:
- de naam, het adres en het ondernemingsnummer van de werkgever of de onderneming;
- de naam, de voornaam, het identificatienummer van de sociale zekerheid van de werknemer(s) (er kunnen meerdere werknemers in één mededeling worden vermeld);
- de eerste dag waarop de arbeidsovereenkomst in de beschouwde maand geschorst wordt ingevolge technische stoornis (voor de maand waarin de technische stoornis zich voordoet is die dag gelegen na de eerste 7 dagen, die gedekt zijn door loon).
Hoe doet u de mededelingen?
De mededelingen moeten elektronisch gebeuren:
- via de portaalsite van de sociale zekerheid (tijdelijke werkloosheid);
- via een gestructureerde elektronische boodschap (Onderneming > Technische informatie > Gestructureerde berichten van de portaalsite van de sociale zekerheid).
Meer informatie over de elektronische mededelingen en de mogelijke uitzonderingen op de verzending van elektronische mededelingen vindt u in infoblad E53.
Wat gebeurt er na verzending van de mededeling?
Voor elke elektronische mededeling die u doet, ontvangt u een ontvangstbewijs en een uniek ticketnummer waarmee u uw elektronische mededeling kunt raadplegen (via de portaalsite van de sociale zekerheid of via batch, afhankelijk van de mededelingsmethode die u hebt gebruikt).
Indien nodig, kunt u een elektronische mededeling annuleren of wijzigen.
U kunt ook een document downloaden met een samenvatting van uw mededeling.
Het bevoegde werkloosheidsbureau van de RVA (*) kijkt na of de mededeling conform is met de reglementering. (*) Het bevoegde werkloosheidsbureau is het werkloosheidsbureau van de plaats waar de onderneming gevestigd is. Daarmee wordt de exploitatiezetel van de onderneming bedoeld en niet de maatschappelijke zetel.
- Als dat het geval is, neemt de RVA een positieve beslissing. Die beslissing kunt u terugvinden in de toepassing tijdelijke werkloosheid. De inhoud wordt dan ingevoerd in de databank die ter beschikking is gesteld van de uitbetalingsinstellingen (HVW, ACLVB, ACV, ABVV). Zij raadplegen die gegevens met het oog op het correct uitbetalen van uitkeringen aan de tijdelijk werklozen.
- Als de mededeling onvolledig is, brengt het werkloosheidsbureau u daarvan op de hoogte. Zo kunt u uw situatie zo snel mogelijk regulariseren door de ontbrekende gegevens te bezorgen.
- Als de mededeling voortijdig of laattijdig wordt ingediend, voorziet de wet in loonsancties (zie verder).
- Als de mededeling wordt geweigerd omdat er niet voldaan is aan de eigenlijke definitie van een technische stoornis, zal het werkloosheidsbureau u daar schriftelijk van op de hoogte brengen. In dat geval moet u het loon betalen voor de periode van schorsing van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst.
Meldingen die te vroeg of te laat worden gestuurd
Zowel de mededeling van de aard van de technische stoornis als de maandelijkse mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag moeten tijdig aan de RVA worden verstuurd. De wet voorziet in loonsancties als een van die mededelingen of beide niet, voortijdig of laattijdig verstuurd worden.
Mededeling van de aard van de technische stoornis (ten laatste op de eerste werkdag die volgt op de technische stoornis) | Mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag |
Geen of laattijdige mededeling | Ja |
- U moet het normale loon betalen gedurende 6 dagen vanaf de eerste dag van de tijdelijke werkloosheid. Dat betekent vanaf de eerste dag die volgt op de periode van 7 dagen die gedekt zijn door loon.
Die loonplicht is niet beperkt tot de lopende maand.
Dat komt er concreet op neer dat de werknemers maar tijdelijk werkloos kunnen worden gesteld vanaf de 14de dag.
Voorbeeld:
Op 1 december doet zich een technische stoornis voor in de onderneming. De arbeiders kunnen in principe tijdelijk werkloos worden gesteld vanaf 8 december. De werkgever verstuurt pas op 3 december een mededeling van de aard van de technische stoornis aan de RVA. Bijgevolg moet de werkgever verder loon betalen van 8 tot en met 13 december, waardoor de werkloosheid pas kan ingaan vanaf 14 december.
Mededeling van de aard van de technische stoornis (ten laatste op de eerste werkdag die volgt op de technische stoornis) | Mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag |
Ja | Geen, voortijdige of laattijdige mededeling |
Laattijdige mededeling
Als u de maandelijkse mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag laattijdig verstuurt, aanvaardt de RVA de tijdelijke werkloosheid vanaf de werkdag die voorafgaat aan de dag van verzending van de laattijdige mededeling.
In dergelijk geval moet u loon betalen vanaf de eerste dag van het tijdelijk werkloos stellen (d.w.z. vanaf de eerste dag volgend op de periode van 7 dagen die gedekt zijn door loon), en dat gedurende de hele schorsingsperiode tot en met de dag die voorafgaat aan het begin van de tijdelijke werkloosheid aanvaard door de RVA, beperkt tot de lopende maand.
Geen mededeling of een voortijdige mededeling
Als u de maandelijkse mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag (voor de maand waarin de technische stoornis zich voordoet, de 8ste dag na aanvang van de technische stoornis) niet of voortijdig verstuurt, dan moet u het normale loon betalen vanaf de eerste dag van het tijdelijk werkloos stellen (d.w.z. vanaf de eerste dag volgend op de periode van 7 dagen die gedekt zijn door loon), en dat gedurende de hele schorsingsperiode, beperkt tot de lopende maand.
Opgelet
Een voortijdige mededeling wordt gelijkgesteld met geen mededeling. Als u per vergissing een voortijdige mededeling hebt verstuurd, dan moet u die annuleren.
Een mededeling wordt als voortijdig beschouwd als ze meer dan één werkdag gelegen is vóór de eerste effectieve werkloosheidsdag.
Mededeling van de aard van de technische stoornis (ten laatste op de eerste werkdag die volgt op de technische stoornis) | Mededeling van de eerste effectieve werkloosheidsdag |
Geen | Geen |
- U moet het normale loon betalen voor de volledige schorsingsperiode.
Controlekaart tijdelijke werkloosheid
Elektronische controlekaart
Sinds 01.09.2023 kunnen alle werknemers een elektronische controlekaart (eC3.2) gebruiken. Aan werknemers die gekozen hebben voor een elektronische controlekaart hoeft u geen papieren controlekaarten meer af te leveren.
Vanaf 01.01.2025 zal de elektronische controlekaart C3.2A verplicht zijn. Daardoor zal het gebruik van de papieren controlekaart volledig wegvallen (behalve voor beschermde werkplaatsen, sociale werkplaatsen en maatwerkbedrijven).
Er is een overgangsperiode voorzien tot en met 30.06.2025. Tijdens die periode kunnen zowel de werkgever als de werknemers, wanneer ze het moeilijk hebben om over te schakelen naar de digitale procedure, de papieren controlekaart blijven gebruiken.
Meer informatie vindt u in het infoblad E74.
Maandelijkse aflevering van de papieren controlekaart C3.2A
Aan de werknemers die nog geen elektronische controlekaart eC3.2 gebruiken, moet u een papieren controlekaart C3.2A bezorgen. Dat moet u ten laatste doen op de eerste effectieve werkloosheidsdag (dus de 8ste dag die volgt op de technische stoornis).
U mag per maand en per werknemer slechts één controlekaart C3.2A afleveren, ook als er in de loop van de maand meerdere vormen van tijdelijke werkloosheid zijn.
U moet een controlekaart afleveren voor elke maand waarin de werknemer tijdelijk werkloos wordt gesteld.
Daaruit volgt dat als de tijdelijke werkloosheid de volgende maand voortduurt, u de werknemer een nieuwe controlekaart C3.2A moet overhandigen, vóór de eerste effectieve werkloosheidsdag van die maand.
Vul eerst de identiteitsgegevens in voordat u de kaart aflevert.
Waar kunt u blanco kaarten verkrijgen?
De controlekaarten C3.2A zijn genummerd en kunnen niet worden afgedrukt. U kunt gratis blanco exemplaren van de controlekaart C3.2A bekomen bij de dienst Economaat van het werkloosheidsbureau van de RVA.
Onder bepaalde voorwaarden kan het sociaal secretariaat zelf de controlekaart C3.2A afdrukken op gewatermerkt papier (watermerk met het logo van de RVA). De controlekaart draagt in dat geval de naam 'C3.2A-S'. Het sociaal secretariaat moet op de controlekaart C3.2A-S een volgnummer vermelden en een toelatingsnummer dat het vooraf gekregen heeft van de directie Reglementering van de RVA.
ASR 2 (aangifte vaststellen recht tijdelijke werkloosheid)
Wanneer?
Wanneer de werknemer een uitkeringsaanvraag moet indienen, d.w.z.:
- bij de eerste tijdelijke werkloosheid van de werknemer in uw onderneming;
- als de werknemer opnieuw tijdelijk werkloos wordt gesteld na een onderbreking van de uitkeringen tijdelijke werkloosheid van minstens 36 maanden;
- als de werknemer opnieuw tijdelijk werkloos wordt gesteld na een wijziging van diens contractuele arbeidsregeling (de factor Q of S) (bv. als de werknemer deeltijds gaat werken of in loopbaanonderbreking of tijdskrediet gaat).
Hoe?
U moet bij het begin van de werkloosheid op eigen initiatief een ASR scenario 2 doen via de portaalsite van de sociale zekerheid (ASR Werkloosheid Scenario 2 – Aangifte vaststellen recht tijdelijke werkloosheid of schorsing bedienden) of via batch (Onderneming > Technische informatie > Gestructureerde berichten van de portaalsite van de sociale zekerheid).
U overhandigt, ter informatie, een kopie van de elektronische aangifte aan de werknemer.
De uitbetalingsinstelling zorgt dan voor het verkrijgen van de ASR scenario 2.
Meer informatie over het invullen van de factoren Q en S en het theoretisch gemiddeld brutoloon vindt u in het infoblad E14.
Op basis van die aangifte kan de RVA het bedrag van de uitkering berekenen waarop de werknemer recht heeft.
ASR 5 – Maandelijkse aangifte uren tijdelijke werkloosheid
Wanneer?
U doet op eigen initiatief een ASR scenario 5 aan het einde van de maand.
U doet in principe slechts één ASR per maand en per werknemer, ook als er in de loop van de maand meerdere vormen van tijdelijke werkloosheid zijn.
Hoe?
U doet de elektronische aangifte via de portaalsite van de sociale zekerheid (ASR Werkloosheid scenario 5 – Maandelijkse aangifte van de uren tijdelijke werkloosheid of uren schorsing bedienden) of via batch (Onderneming > Technische informatie > Gestructureerde berichten van de portaalsite van de sociale zekerheid) en u bezorgt een kopie van de elektronische aangifte aan de werknemer.
Meer informatie over het invullen van de factoren Q en S en het theoretisch gemiddeld brutoloon vindt u in het infoblad E14.
U geeft in het kalenderrooster het aantal uren aan tijdens dewelke de werknemer tijdelijk werkloos was en laat die uren voorafgaan door de gepaste code volgens de vorm van tijdelijke werkloosheid.
Voor een technische stoornis vermeldt u in het rooster de code5.3.
U overhandigt, ter informatie, een kopie van de elektronische aangifte aan de werknemer.
De ASR scenario 5 wordt automatisch verstuurd naar de uitbetalingsinstelling van de werknemer.
Op basis van de controlekaart C3.2A en de ASR scenario 5, kunnen de uitbetalingsinstelling en de RVA het aantal uitkeringen berekenen waarop de werknemer recht heeft.
Welke dagen mogen niet worden aangegeven?
- De dagen waarvoor u loon moet betalen (bv. de eerste 7 dagen na de technische stoornis of de dagen waarvoor loon verschuldigd is ingevolge het niet of niet tijdig versturen van de mededeling aan de RVA).
- De wettelijke feestdagen (of de vervangingsdagen ervan) die gelegen zijn in een periode van tijdelijke werkloosheid. Voor die dagen is er recht op loon. U kunt wel een vermindering van sociale bijdragen genieten voor een aantal feestdagen (afhankelijk van het aantal dagen tijdelijke werkloosheid dat al is ingevoerd in de loop van het jaar).
- De dagen waarop de werknemer normaal niet werkt (bv. 's zaterdags als dat de gebruikelijke inactiviteitsdag is).
- De volledig verworven inhaalrustdagen waarop de werknemer recht heeft ingevolge arbeid op een zondag of een feestdag of na het presteren van overuren. Werknemers moeten eerst die dagen inhaalrust uitputten voordat ze tijdelijk werkloos kunnen worden gesteld ingevolge technische stoornis (artikel 51bis van de wet betreffende de arbeidsovereenkomsten). Dat principe geldt ook voor volledige inhaalrustdagen verworven ingevolge overschrijdingen van de arbeidsduur in het kader van de invoering van flexibele arbeidsregelingen.
De volgende inhaalrustdagen moeten daarentegen niet eerst worden uitgeput:
- inhaalrust die niet minstens een volledige dag bedraagt;
- inhaalrust – al dan niet collectief vastgelegd – toegekend in het kader van arbeidsduurvermindering.
Welke formaliteiten moet de werknemer vervullen?
Uitkeringsaanvraag
De werknemer moet zo snel mogelijk contact opnemen met de eigen uitbetalingsinstelling (HVW, ACLVB, ACV, ABVV) om een formulier C3.2-WERKNEMER (aanvraag om uitkeringen tijdelijke werkloosheid) in te vullen.
De uitkeringsaanvraag moet op het werkloosheidsbureau toekomen uiterlijk op het einde van de 2de maand die volgt op de maand waarin de werknemer tijdelijk werkloos wordt gesteld.
Voorbeelden
- De werknemer wordt voor het eerst tijdelijk werkloos gesteld op 16 juni. De uitkeringsaanvraag moet ten laatste op 31 augustus op het werkloosheidsbureau toekomen.
- De werknemer wordt voor het eerst tijdelijk werkloos gesteld op 1 juli. De uitkeringsaanvraag moet op het werkloosheidsbureau toekomen ten laatste op 30 september.
- De werknemer wordt voor het eerst tijdelijk werkloos gesteld op 31 juli. De uitkeringsaanvraag moet ook ten laatste op 30 september op het werkloosheidsbureau toekomen.
Controlekaart tijdelijke werkloosheid
Werknemers die de elektronische controlekaart eC3.2 gebruiken, moeten die kaart invullen en ze op het einde van de maand elektronisch versturen naar hun uitbetalingsinstelling.
Werknemers die de papieren controlekaart C3.2A nog gebruiken, moeten die invullen volgens de instructies die op de kaart staan. Op het einde van de maand moeten ze dat formulier ondertekenen en bij hun uitbetalingsinstelling indienen.
Beschikbaarheid voor de arbeidsmarkt
Gedurende de periode van tijdelijke werkloosheid ingevolge technische stoornis moet de werknemer niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt.
Uitkeringen van de werknemer
De werknemers die tijdelijk werkloos worden gesteld, zijn vrijgesteld van wachttijd, d.w.z. dat ze onmiddellijk recht hebben op uitkeringen zonder dat ze een bepaald aantal arbeidsdagen in loondienst of daarmee gelijkgestelde dagen moeten bewijzen. De gewone vergoedbaarheidsvoorwaarden zijn op hen van toepassing (arbeidsgeschikt zijn, de voorwaarden voor het uitoefenen van een bijberoep …).
Bedrag van de uitkering
In geval van tijdelijke werkloosheid (behalve voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht) krijgen de werknemers een bedrag dat gelijk is aan 60% van hun begrensd gemiddeld loon.
Op de uitkeringen tijdelijke werkloosheid wordt 26,75% bedrijfsvoorheffing ingehouden.
De leerlingen bedoeld in artikel 1bis van het voormelde KB van 28 november 1969, ontvangen een forfaitair bedrag.
Meer informatie over het bedrag van de uitkering tijdelijke werkloosheid vindt u in het infoblad T66.
Recht op een supplement?
De wet voorziet in 2 supplementen:
- Een supplement voorzien in de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten
In geval van tijdelijke werkloosheid hebben uw werknemers recht op een supplement boven op hun werkloosheidsuitkeringen voor elke dag waarop ze tijdelijk werkloos worden gesteld. Het minimumbedrag van het supplement bedraagt € 2 per werkloosheidsdag.
U moet dat supplement betalen, tenzij de betaling ervan door een algemeen verbindend verklaarde cao ten laste wordt gelegd van een fonds voor bestaanszekerheid. - Daarnaast voorziet de wet van 5 november 2023 houdende diverse arbeidsbepalingen (BS 23.11.2023) erin dat uw werknemers vanaf 1 januari 2024 mogelijk ook nog recht hebben op een bijkomende toeslag van € 5,20 voor elke dag die gedekt wordt door een uitkering tijdelijke werkloosheid. Het gaat om een geïndexeerd bedrag, geldig vanaf 1 februari 2025:
- Als het brutomaandloon van uw werknemers niet hoger is dan € 4.155, hebben ze recht op dat supplement vanaf de eerste werkloosheidsdag voor elke dag gedekt door een werkloosheidsuitkering.
- Als het brutomaandloon van uw werknemers hoger is dan € 4.155, hebben ze recht op dat supplement vanaf de 27ste dag tijdelijke werkloosheid in hetzelfde kalenderjaar bij dezelfde werkgever.
Voor de telling van de dagen tijdelijke werkloosheid wordt geen rekening gehouden met de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.
Dat supplement compenseert het feit dat het bedrag van de werkloosheidsuitkeringen (met uitzondering van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht) vanaf 1 januari 2024 60% van het gemiddelde dagloon bedraagt.
U moet dat supplement niet betalen als door een cao bij tijdelijke werkloosheid een percentage van het loon wordt gewaarborgd, waardoor uw werknemers een supplement ontvangen dat ten minste gelijk is aan de bijkomende toeslag.
U moet dat supplement betalen, tenzij de betaling ervan door een algemeen verbindend verklaarde cao ten laste wordt gelegd van een fonds voor bestaanszekerheid.
Geen geldige schorsing?
In geval van een niet-geldige schorsing bent u verplicht om het normale loon te betalen aan de werknemers voor de dagen waarop de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst niet geldig is geschorst.
U moet in dat geval het brutobedrag van de ten onrechte betaalde uitkeringen tijdelijke werkloosheid terugbetalen aan de RVA.
U mag het nettobedrag van de ten onrechte betaalde uitkeringen tijdelijke werkloosheid inhouden van het nettoloon dat u aan de werknemers moet betalen.
Die werkwijze is van toepassing op de ten onrechte betaalde uitkeringen voor de periode vanaf 1 juli 2022.